Potpisani ugovori sa 62 lica o zapošljavanju i samozapošljavanju

0

ISTOČNO SARAJEVO – Direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Miroslav Vujičić potpisao je ugovore sa 62 lica iz Istočne Ilidže i Istočnog Novog Sarajeva kojima su odobrena sredstva prema Programu sufinansiranja samozapošljavanja djece poginulih boraca, demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida Vojske Republike Srpske u ovoj godini „Zajedno do posla“.

Vujičić je rekao da su ugovori potpisani za tri programa, za šta je odobreno više od 500.000 KM za ove dvije opštine.

„Najveća sredstava su odobrena za zapošljavanje demobilisanih boraca, čije je interesovanje za ovaj program bilo veliko i to širom Republike Srpske“, istakao je Vujičić nakon potpisivanja, te dodao da su zbog toga obezbijeđena dodatna sredstva kako bi ih mogli dobiti svi demobilisani borci koji su ispunjavali uslove.

Prema njegovim riječima, potpisani su ugovori za zapošljavanje ciljnih kategorija u privredi, te za program regresnog povrata doprinosa za firme koje su u protekoj godini povećale broj radnika.

Vujičić je rekao da se ovakvi programi sprovode u cijeloj Republici Srpskoj, te pojasnio da se nakon potpisivanja, u skladu sa planom, 70 odsto sredstava prebacuje poslodavcu u ovoj, a 30 odsto u narednoj godini.

Jedan od potpisnika, stomatolog Mihael Stanojević iz Istočnog Novog Sarajeva rekao je da će sredstva koja su mu dodijeljena biti iskorištena za zapošljavanje stomatološke sestre jer ordinacija proširuje svoju djelatnost.

„Već 10 godina moja ordinacija uspješno sarađuje sa Zavodom za zapošljavanje. Ranije smo zapošljavali pripravnike, ali i stomatološke i medicinske sestre“, istakao je Stanojević.

Prema njegovim riječima, svi dosadašnji programi Zavoda za zapošljavanje su realizovani relativno brzo i bez zastoja.

Velimir Stupar iz Istočne Ilidže rekao je da će 10.000 KM, koliko je dobio potpisivanjem današnjeg ugovora, zajedno sa ličnim sredstvima, iskoristiti za otvaranje štamparije.

On je pojasnio da je prošle godine zbog pandemije virusa korona ostao bez posla, te dodao da je u štampariji radio 15 godina.

Stupar je naglasio da je odlučio da sam započne biznis, kao i da se nada da će u tome uspjeti i da će u narednoj godini zaposliti dva radnika.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić izrazio je zadovoljstvo što Zavod za zapošljavanje sprovodi program zapošljavavanja demobilisanih boraca i lica iz kategorija porodica poginulih boraca.

„Mislim da Zavod to odlično radi svake godine. Potpisani su ugovori sa 62 poslodavca – 39 sa područja Istočne Ilidže i 23 iz Istočnog Novog Sarajeva, u ovom pozivu, a ukupno u gradu Istočno Sarajevo bilo je 370 lica“, rekao je Ćosić.

On je istakao da nadležno odjeljenje za privredu priprema jedan dokument koji se odnosi na tržište rada na području Istočnog Sarajeva.

„Sigurno ćemo kroz taj dokument doći do eventualnih modela novih zapošljavanja koje ćemo ponuditi svim javnim institucijama, a najviše Zavodu za zapošljavanje“, istakao je Ćosić, te dodao da će to doprinijeti da broj korisnika programa za zapošljavanje bude veći u narednim godinama.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare