Potpisani ugovori o izvođenju praktične obuke mladih

0

ISTOČNO NOVO SARAJEVO – Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti u opštini Istočno Novo Sarajevo Igor Đokanović potpisao je zajedno sa koordinatorima projekta „Pro-poso“ i poslodavcima iz ove lokalne zajednice ugovore o praktičnoj obuci sa sedam mladih nezaposlenih lica.

Đokanović je izjavio da će naknadno biti potpisan još jedan ugovor, tako da ove godine ima osam polaznika.

Projekat finansira Vlada NJemačke, a riječ je o finansiranju obuke za polaznike kod poslodavaca u trajanju od šest mjeseci za različite profile.

„Ove godine imamo dobar odziv privrednih subjekata koji su aplicirali na ovaj poziv, a odnose se na medicinsku i građevinsku struku, te ugostiteljstvo. Sigurno je da će polaznici koji prođu obuku steći značajne vještine, što će im omogućiti da rade u budućnosti ili u tim firmama ili nekim drugim“, istakao je Đokanović.

On je napomenuo da je u protekle dvije godine ukupna vrijednost svih projekata koje je opština realizovala u saradnji sa udruženjem „Progres“ oko 77.000 KM, a sa danas potpisanim ugovorom i ugovorima koji će biti potpisani do kraja godine, taj iznos će biti oko 120.000 KM.

„Polaznici koji su ranije bili na ovoj obuci u 70 odsto slučajeva su i ostali da rade, dakle, radi se projektu koji je usmjeren na obuku i na samozapošljavanje“, istakao je Đokanović.

Projekat „Pro-poso“ sprovodi Udruženje za psiho-socijalnu podršku i bolju budućnost „Progres“ iz Sarajeva, u saradnji sa njemačkom Fondacijom „Vings of houp“ i uspješno se sprovodi već treću godinu na području ove lokalne zajednice.

Izvršni direktor Udruženja Elvir Čaušević zahvalio je predstavnicima opštine Istočno Novo Sarajevo na otvorenosti za nastavak saradnje na ovom projektu, čiji je cilj da mladi ljudi koji prođu obuku ostanu kod tih poslodavaca, ali i da budu osposobljeniji i konkurentniji na tržištu rada.

“Važno nam je da se na poziv javljaju poslodavci koji imaju izraženu notu mentorstva, jer će posvetiti dovoljno vremena, pažnje, strpljenja i oprostiti početničke grške polaznicima obuke, jer se uglavnom radi o ljudima bez radnog iskustva“, istakao je Čaušević.

Čaušević je dodao da su u protekle dvije godine realizovane i druge aktivnosti, kao što je i saradnja sa Srednjom školom “28. juni“, te je omogućeno učenicima da posjete firme, ali i privredne sajmove, a takođe je bilo i organizovano stipendiranje izvođenja praktične nastave kod poslodavaca, što bi trebalo da bude nastavljano i ove godine, od septembra.

Direktor firme “Medisport“ Nemanja Krstić izjavio je da se oni bave trgovinom sportske kozmetike i opreme, te uslugama manuelne terapije i rehabilitacije, i na ovaj način su dobili priliku da dva radnika prođu obuku, što njima mnogo znači.

On je napomenuo da je firma osnovana prije nekoliko mjeseci i potrebni su im radnici, tako da se nadaju da će polaznici i nakon završene obuke ostati da rade kod njih.

Potpisivanje ugovora je organizovano uz poštovanje propisanih mjera zaštite u prostorijama opštine Istočno Novo Sarajevo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare