Potpisan ugovor o stipendiranju 71 studenta

0

ISTOČNO SARAJEVO – Predstavnici grada Istočno Sarajevo potpisali su danas ugovor o stipendiranju sa studenatima i postdiplomcima, za šta je iz budžeta izdvojeno 50.000 KM. Ove godine grad Istočno Sarajevo dodijelio je 70 stipendija za redovne studente na Univerzitetu Istočno Sarajevo i drugim univerzitetima, te jednu stipendiju učeniku generacije koji je upisao prvu godinu fakulteta.


Studentima će, u dvije tranše, biti isplaćen iznos od 700 KM.

„Svake godine, bez obzira na postojeću krizu, nastojimo sačuvati 50.000 KM za pomoć studentima u finansiranju njihovih studija. Takvu politiku nećemo mijenjati, a pokušaćemo i povećavati taj iznos kako bi mogli pomoći što više studenata“, rekao je predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić.

On je napomenuo da Skupština grada donosi i odluku o finansiranju postdiplomskih radova, odnosno doktorskih disertacija, tako da će uskoro biti potpisan i ugovor sa postdiplomcima i doktorantima.

„Naša težnja je da omogućimo mladim ljudima da što prije i uspješnije završe svoje studiranje kako bi potom našli posao na području Istočnog Sarajeva“, naglasio je Lučić.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Vinko Radovanović rekao je da grad, u skladu sa mogućnostima, maksimalno izdvaja sredstva za ove namjene, jer smatra da to nije trošak, već investicija u mladost i budućnost.

„Univerzitet Istočno Sarajevo jedan je od stubova na koje se oslanja grad Istočno Sarajevo i ovo je skorman doprinos mladim ljudima da završe školovanje i da postanu sastavni dio ovog društva, a grad Istočno Sarajevo da dobije veliki broj mladih stručnjaka“, rekao je Radovanović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare