Potpisan sporazum o saradnji

0

ISTOČNO SARAJEVO – Grad Istočno Sarajevo i USAID-Sida FIRMA projekat potpisali su danas u Istočnom Sarajevu sporazum o saradnji, a prioritet će biti projekti u oblasti turizma.

Nakon potpisivanja sporazuma, gradonačelnik grada Istočno Sarajevo Vinko Radovanović izrazio je očekivanja da će sporazum sa američkom Agencijom za međunarodnu saradnju /USAID/ i švedskom Agencijom za međunarodni razvoj /Sida/ u narednom periodu biti i realizovan.

„Ovaj projekat traje od 2009. godine, a grad Istočno Sarajevo se 2012. uključio u ovaj projekat. Glavni vid saradnje biće u oblasti turizma. Osim turizma, komponenta koja se finansira iz ovog projekta je i drvoprerada i metaloprerađivačka industrija“, rekao je Radovanović novinarima.

Ističući da su sve tri oblasti veoma važni resursi za grad, Radovanović je istakao da će prvo biti izrađen akcioni plan za turizam kojim će se definisati svi projekti i način finansiranja.

On je istakao da je, kada je u pitanju turizam, prioritet Jahorina, kao glavna turistička destinacija ovog područja.

„Međutim, Istočno Sarajevo ima i drugih turističkih kapaciteta koji nisu dovoljno predstavljeni, a koji su na neki način formirani kao turistički proizvod. Nepravedno je zapostavljena i druga olimpijska planina – Trebević, te romanijski plato koji je veliki turistički potencijal Istočnog Sarajeva, ali nije formiran kao turistički proizvod“, rekao je gradonačelnik i napomenuo da je za ovo područje veoma značajan i eko-turizam.

Šef USAID-Sida Firma projekta Dina Karić istakla je da ovaj projekat traje još dvije godine, te da očekuje da će grad Istočno Sarajevo odrediti svoje prioritetne projekte.

Prema njenim riječima, finansijska podrška zavisiće od akcionog plana grada.

Karićeva je napomenula da je cjelokupni projekat u BiH vrijedan 20 miliona dolara, te da se sredstva ne određuju za svako područje pojedinačno, već da zavisi od projekata u oblasti turizma, drvne i metaloprerađivačke industrije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare