Potpisan sporazum o bratimljenju sa gradom Kolomna

0

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković i zamjenik gradonačelnika ruskog grada Kolomna Pavel Rodin potpisali su danas sporazum o bratimljenju dva grada u prisustvu ambasadora Ruske Federacije u BiH Petra Ivancova.

Vuković je rekao da je potpisivanje sporazuma o bratimljenju važan dan za Istočno Sarajevo i zahvalio delegaciji Kolomne za posjetu, kao i Ambasadi Rusije u BiH, čijim posredstvom je i uspostavljenja saradnja između ovih gradova i trajno opredjeljenje za saradnju u raznim oblastima.

On je naveo da ga veoma raduje jučerašnje potpisivanje ugovora o saradnji univerziteta iz Kolomna i Univerziteta u Istočnom Sarajevu, jer je riječ o jednoj od najvažnijih institucija na području ovog grada.

„Informisan sam da su dva univerziteta kompatibilna i da fakulteti mogu da ostvare saradnju u narednom periodu“, istakao je Vuković.

Tokom današnjeg susreta Vuković je rekao da je bilo riječi i o saradnji u oblasti kulture, te da je dogovoreno da će u narednom periodu biti napravljeni konkretni koraci kada je u pitanju Međunarodni festival malih scena i monodrame, koji se održava u Istočnom Sarajevu, ali i o povezivanju kulturno umjetničkih društava, organizovanja književnih večeri i brojnih drugih aktivnosti.

„Naš zadatak je da građanima Istočnog Sarajeva i Republike Srpske približimo sve ono što Rusija, Moskovski okrug i grad Kolomna nude kada je u pitanju kultura, ali isto tako i da se mi predstavimo u ovom gradu“, rekao je Vuković.

Prema njegovim riječima, gostima iz Kolomne će biti predstavljeni turistički potencijali Istočnog Sarajeva, a biće razgovarano i o načinima da se turistička ponuda grada nađe na važnim događajima u Rusiji, za šta, kako je naveo, očekuju i podršku Predstavništva Republike Srpske u Moskvi.

Vuković je rekao da je sagovornike upoznao o istini iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata.

Izrazivši zadovoljstvo potpisivanjem današnjeg sporazuma između dva grada, Rodin je istakao da Kolomna može mnogo toga da ponudi jer je riječ o gradu sa 42 muzeja, brojnim manastirima i istorijskim građevinama, ali isto tako ima s razvijenom privredom.

„Naš grad ima tri univerziteta i zato mi je posebno drago što je juče ozvaničena saradnja između univerziteta u Kolomnu i Istočnom Sarajevu“, naveo je Rodin i dodao da se nada da će oba grada imati koristi od ove saradnje.

Ivancov je rekao da se odnosi između Rusije i Republike Srpske razvijaju u brojnim oblastima, te da su pobratimski odnosi između gradova posebna čast i zadovoljstvo u tim odnosima.

„Boravak delegacije Kolomna je praktična primjena aktivnosti koje mi činimo. Ovo nije prosto zvanična administrativna posjeta, jer su već postignuti rezultati u oblasti obrazovanja i turizma“, zaključio je Ivancov.

Gosti iz Rusije posjetiće danas Vojničko groblje „Mali Zejtinlik“ na Sokocu, gdje je sahranjeno 1.000 srpskih boraca palih u odbrambeno-otadžbinskom ratu, a potom Hram Svetog mučenika Georgija na Ravnoj Romaniji na čijim su unutrašnjim zidovima upisana imena 4.100 srpskih vojnika koji su živote dali za odbranu Sarajevsko-romanijske regije.

Planirana je i posjeta Olimpijskom centru „Jahorina“.

Sutra, posljednjeg dana posjete, ruska i delegacija grada domaćina posjetiće u 9.00 časova fabriku „Mofas“, a u 11.00 časova je predviđeno polaganje vijenca kod spomenika ruskom diplomati Vitaliju Čurkinu u Istočnom Novom Sarajevu.

Prvog dana posjete delegacije grada Kolomna potpisan je ugovor o saradnji između Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Državnog socijalno-humanitarnog univerziteta iz Moskovske oblasti koji podrazumijeva razmjenu studenata, mobilnost akademskog osoblja i zajednički istraživački rad.

Rukovodstvo Univerziteta u Istočnom Sarajevu, na čelu sa rektorom Milanom Kulićem, predstavili su juče gostima iz Rusije strukturu i rad ove visokoškolske ustanove, te su zajedno sa dekanima Elektrotehničkog i Mašinskog fakulteta obišli laboratorije Univerziteta.

(www.palelive.com/Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare