Promovisana knjiga „Spomenko i Ozren“

0

Na Palama je večeras prikazan dokumentarni film „Spomenko na vječnoj straži“ i promovisana knjiga „Spomenko i Ozren“, autora Mileta Savića – o najmlađem odlikovanom borcu Vojske Republike Srpske Spomenku Gostiću.

Savić je prije promocije rekao novinarima da je, nakon što je prvo snimio dokumentarni film o Spomenku koji je prikazan više od 50 puta, imao želju da napiše i knjigu, da bi od prikupljenih sredstava od njene prodaje u krugu manastira Ozren kod Petrova, po blagoslovu sveštenstva ovog hrama, bio podignut spomenik četrnaestogodišnjem dječaku sa Ozrena.

On je naglasio da je već kupljen kamen za izradu spomenika.

Prema Savićevim riječima, cilj je da Spomenko Gostić ne ode u zaborav i da ne budu zaboravljene riječi i djela ovog hrabrog dječaka.

„Cilj je i da se podsjetimo da je rat nešto najgore“, rekao je Savić i istakao da treba govoriti o svim mladim ljudima koji su stradali u ratu i nikada ih ne zaboraviti.

On je naveo da je podatke o Spomenkovom životu u rodnom selu Gornji Ulišnjak i zaseoku Jovići i teškoj sudbini dječaka, koji je ostao bez majke, a u ratu i bez krova nad glavom i bake, sakupljao od rodbine, prijatelja, komšija, kumova i saboraca koji imaju samo riječi hvale o veselom i poslušnom dječaku – borcu.

Savić je naveo da je knjiga „Spomenko i Ozren“ štampana u 1.000 primjeraka i prodaje se po cijeni od 10 KM.

On je dodao da je do sada bilo desetak promocija, koje su ovih dana na području Sarajevsko-romanijske regije, a sutra će biti u Višegradu.

Recenzenti knjige su pjesnik i književnik Boro Kapetanović i pjesnik i novinar Milan Rakulj.

Spomenko Gostić rođen je 1978. godine, a stradao je 20. marta 1993. nedaleko od rodnog sela na planini Ozren, nakon što se priključio Vojsci Republike Srpske, te sa konjima razvozio hranu i izvlačio ranjenike.

Mile Savić već 22 godine radi u medijima kao snimatelj, realizator, montažer, bavi se dokumentarnim filmom i piše, iako za sebe kaže da se ne smatra književnikom, već dokumentaristom koji bilježi vrijeme i ljude u njemu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare