Postavljeno šest krstova na kupole hrama

0

Na hram Sabora Svetog Arhangela Gavrila na Palama juče je podignuto šest krstova koji su osveštani po blagoslovu mitropolita dabrobosanskog Nikolaja.


Starješina hrama, proto-stavrofor Miomir Zekić izjavio je Srni da su četiri krsta iste veličine postavljena na četiri male kupole, najveći krst postavljen je na centralnoj kupoli, a šesti krst između njih, na zvoniku.

Zekić je izrazio zadovoljstvo kvalitetom izrade krstova koje je uradilo preduzeće „Orao“ iz Bijeljine.

Današnjoj svečanosti u hramu na Palama prisustvovali su brojni vjernici, sveštenstvo, predstavnici lokalne vlasti koje je predvodio načelnik opštine Miodrag Kovačević, radnici koji grade hram, radnici firme „Milkus“ koji su postavili krstove i građevinski odbor.

„Sada slijedi pokrivanje hrama bakrenim limom. Još nismo pronašli izvođača radova, a čim se bude javio neko povoljan na tender koji je raspisan, počećemo i sa tim poslom“, naveo je Zekić.

Zekić je podsjetio da rokovi za izgradnju hramova ne postoje, jer se oni grade od dobrovoljnih priloga građana, pa se poslovi ugovaraju u mjeri u kojoj ima novca.

Izgradnja Sabornog hrama na Palama počela je 2008. godine. Najviše sredstava obezbijeđeno je ili obećano na donatorskoj večeri kojoj je prisustvovao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik 28. avgusta 2011. godine na Palama.

Gradnju hrama pomogli su i potpomažu i Skupština grada Istočno Sarajevo, opština Pale, te određeni broj privatnih i javnih preduzeća sa ovih prostora, od kojih je najviše sredstava dala i najviše razumijevanja pokazala firma „Milkus“, u vlasništu Milomira Kusmuka.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/postavljanje_krstova_hram_pale_2013/] width=[54] height=[54] title=[Postavljeno šest krstova na kupole hrama] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

(www.palelive.com / Srna / Foto Vasić)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare