Posmrtni ostaci Rajka Kmezića ispraćeni u Hrvatsku

0

ISTOČNO SARAJEVO – Iz Spomen-kosturnice u Miljevićima, u opštini Istočno Novo Sarajevo danas su za Zagreb ispraćeni posmrtni ostaci Rajka /Stojana/ Kmezića /56/ koji je ubijen u sarajevskom naselju Hrasnica 26. oktobra 1992. godine.

Potpredsjednik Organizacije nestalih i poginulih boraca Republike Srpske Milka Kokot istakla je da je Kmezić izbjegao iz Hrvatske u Hrasnicu odakle je odveden u tamošnji logor u Osnovnoj školi „Aleksa Šantić“, a poginuo je prilikom prisilnog rada kod mosta na rijeci Željeznici.

„Prevoz posmrtnih ostataka u Zagreb, gdje mu živi supruga i kćerka, obezbijedila je Vlada Hrvatska koja svim svojim porodicama obezbijedi prevoz i sve troškove bez ikakve nadoknade“, navela je ona.

Kokotova je dodala da se srpske porodice moraju snalaziti same i bez ičije podrške da traže svoje najmilije i idu same na identifikaciju u Zagreb, Tuzlu, Visoko i druga mjesta.

Ona je rekla da su porodice ogorčene, jer osim svog bola i tuge, same moraju da se brinu za pronalaženje nestalih, identifikaciju i njihov prevoz iz jedne zemlje u drugu.

Prema njenim riječima, za ovakvo ponašanje krivi su svi nadležni organi u BiH.

U Spomen-kosturnici u Miljevićima nalazi se još oko 264 neidentifikovana tijela.

Kmezićev brat Dušan istakao je da je on poginuo kao logoraš u Hrasnici, a tijelo je ekshumirano na Vlakovu.

On kaže da je prije desetak dana tek saznao gdje se nalaze posmrtni ostaci njegovog brata i da će, prema želji Rajkove kćerke i supruge, tijelo biti sahranjeno u Hrvatskoj.

„Brat je u Sarajevo došao kao izbjeglica iz Hrvatske, nije bio nikakav vojnik ili četnik, kako su govorili, i odveden je iz stana“, istakao je on, dodavši da prilikom njegovog odvođenja u stanu, na sreću, nisu bile njegova kćerka i supruga.

Dušan Kmezić naglasio je da su on i majka 2001. godine dali krv za DNK analizu, a kćerka i supruga su dala uzorak u Hrvatskoj, ali će kontrolni pregled biti ponovo rađen u Zagrebu.

„Majka nam je još živa, ali bolesna je i ne zna ništa šta se dešava“, rekao je on, izrazivši nadu da će napokon i njegov brat i porodica naći smiraj.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare