Popisivači počeli sa radom u šest opština

0

ISTOČNO SARAJEVO – Popisivači na području šest opština Istočnog Sarajeva krenuli su jutros na teren u prvi popis stanovništva u BiH nakon 22 godine.

Predsjednici popisnih komisija potvrdili su da je popisivačima podijeljen popisni materijal, da su obišli popisne krugove, da je u većini opština zadovoljena nacionalna struktura, te da ne očekuju probleme u vezi sa popisom na međuentitetskoj liniji razgraničenja, s obzirom da je to pitanje riješeno tehničkom linijom.

Na području Istočnog Novog Sarajeva popis stanovništva obavljaće 48 popisivača, a nacionalna struktura je zadovoljena.

Predsjednik Popisne komisije ove opštine Vedran Šitum rekao je Srni da su se trudili da popisivači žive što bliže popisnom krugu, kako bi ovaj posao bio lakše obavljen. On smatra da zbog udaljenosti domaćinstava u ruralnim područjima postoji mogućnost produženja roka popisa, koji bi trebalo da traje do 15. oktobra.

Na području opštine Kalinovik popis će obavljati 27 popisivača. Prema riječima predsjednika Popisne komisije Milinka Lalovića, među popisivačima biće i četiri pripadnika bošnjačke nacionalnosti, umjesto šest.

“Mnogi kandidati odustali su nezadovoljni plaćanjem, s obzirom da na području naše opštine živi mali broj stanovništva i što ima domaćinstva u udaljenim područjima”, rekao je Lalović.

Predsjednik Popisne komisije u Istočnom Starom Gradu Nemanja Nikolić kaže da ne očekuje probleme prilikom popisa, koji bi trebalo da vrši 15 popisivača.

Stanovnike Istočne Ilidže popisivaće 67 popisivača. Predsjednik Popisne komisije Nikola Golubović rekao je da su mnogi kandidati odustali nezadovoljni načinom plaćanja.

Popisna komisija opštine Pale spremna je za popis koji će obavljati 106 popisivača, među kojima je jedan Hrvat, 12 Bošnjaka, te dva iz reda ostalih.

Predsjednik Popisne komisije Trnova Jelena Golijanin navela je da su i ovoj opštini kvalitetno izvršili sve pripreme za popis i da ne očekuju probleme.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments