Pomoć porodicama poginulih boraca

0

SOKOLAC – Predstavnici Boračke organizacije opštine Sokolac posjetili su danas dvije porodice sa dva poginula borca u odbrambeno-otadžbinskom ratu i uručili im prikladne poklone, a uskoro će posjetiti i treću porodicu iz ove kategorije.
„Kako je i uobičajeno već desetak godina, povodom obilježavanja 14. februara – Dana boraca Republike Srpske organizujemo posjete porodicama sa dva i više poginulih boraca, razgovaramo sa njima i činimo sve da im pomognemo u rješavanju problema sa kojima se susreću“, kaže predsjednik Boračke organizacije opštine Sokolac Miladin Gašević.

Za Milku i Niku Košarca, roditelje mladih boraca Spasimira i Milomira, koji su poginuli u istom danu, ovakve posjete znače mnogo.

Prema riječima Košarca, nema materijalnog dobra koje može nadoknaditi gubitak djece, ali ovakve posjete su znak da nisu zaboravljeni i da običan razgovor sa njihovim saborcima pomaže da lakše nose svoju tugu.

„Ostali smo bez nasljednika i živimo onako kako moramo, radimo iako smo u godinama, a od države očekujemo redovniju isplatu primanja koja nam pripadaju“, kaže on.

Košarac kaže da očekuju više poštovanja prema porodicama poginulih boraca, ne samo kad je riječ o finansijama, nego i o poštovanju onog što im zakon omogućava.

Porodica Košarac doživjela je niz neprijatnosti u vezi sa dokazivanjem ostvarivanja prava koje imaju porodice poginulih, zbog nečije administrativne greške.

U porodici LJubinke i Alekse Barjaktarević i danas tuguju u sokolačkom naselju Majdani, za sinovima Duškom i Goranom, dva poginula mlada srpska borca, brinući o unučićima.

„Svaki put kad nam dođu ljudi iz Boračke organizacije osjećam da nismo sami u ovom našem jadu. Kako je živjeti bez svoje djece, znaju samo oni koji su izgubili taj dar od Boga. Tijela sinova smo prenijeli sa područja Ilijaša u Vojničko spomen-groblje na Sokocu i tu se nakon dužeg lutanja zadržali da bismo bili blizu njihovih vječnih počivališta“, rekao je za Srnu Aleksa Barjaktarević.

Prema njegovim riječima, porodice poginulih mogu biti zadovoljne, kada je riječ o finansijama, jer su dobile ono osnovno za život.

On smatra da je posebna nepravda učinjena prema velikom broju demobilisanih boraca, koji su do danas ostali bez posla, bez primanja i mnogi bez igdje išta.

Barjaktarevićeva poruka svim nivoima vlasti je da je potrebno daleko više pažnje posvetiti preživjelim borcima Vojske Republike Srpske i njihovim porodicama, jer je i njihova uloga u odbrambeno-otadžbinskom ratu neprocjenjiva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare