Održan sastanak o formiranju zemljoradničke zadruge

0

VIŠEGRAD – U Andrićgradu je održan sastanak poljoprivrednih proizvođača, kao i predstavnika opštine Višegrad i Rudo, te predstavnika poljoprivrednih udruženja s ciljem da se osnuje zemljoradnička zadruga u Višegradu.
Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je cilj ovog sastanka pokretanje inicijative za osnivanje zemljoradničke zadruge.

„Izuzetno sam zadovoljan posjećenošću ovog sastanka, jer je bilo više od 100 zainteresovanih poljoprivrednih proizvođača“, istakao je Đurević.

On je pohvalio predstavnike iz Rudog koji su održali predavanje, jer oni već pet godina imaju poljoprivrednu zadrugu.

„Opština Višegrad ima velike potencijale za razvoj poljoprivrede, opština izdvaja sredstva za podsticaj poljoprivrede, a nastojaćemo da ta sredstva još više povećamo“, dodao je Đurević.

On je istakao da je prvi cilj osnivanja zadruge to da bi svi koji se bave uzgajanjem maline i voćarstvom imali podršku da se u još većem obimu nastave baviti tim granama poljoprivrede.

„Plan je da pri toj zadruzi radi poljoprivredna apoteka, a razmišljamo i o hladnjači, koja je potrebna našoj opštini. Imamo i određen broj poljoprivrednih mašina, koje su ranijih godina podijeljene po selima, a sada je te mašine potrebno objediniti u zemljoradničku zadrugu“, dodao je Đurević.

On je rekao da je zakazana skupština na kojoj će biti pokrenuta sva ostala procedura za osnivanje zadruge.

„Daćemo sve od sebe da oživimo selo, jer je veliki broj ljudi u Višegradu zbog ratnih dešavanja napustio sela i mi smo tu da im pomognemo i da im stvorimo uslove, kako bi se vratili na svoja imanja“, napomenuo je Đurević.

Predstavnik opštine Rudo Jelena Kuzmanović Šalipur rekla je da je u Višegradu kako bi pomogla pokretanje inicijative za osnivanje zadruge, u oranizaciji opštine Višegrad i poljoprivrednih proizvođača opštine Višegrad.

„To je veliki izazov, a da bi se opstalo, potrebno je da svi proizvođači budu uvezani i da zajednički nastupaju“, dodala je Šalipurova.

Predsjednik Upravnog odbora Poljoprivredne zadruge „Uvac“ Rudo Mirko Mijušković rekao je da je na ovom sastanku prenio iskustva zadrugarstva i regionalnog integrisanja u proizvodnji maline.

„U okviru našeg iskustva, pokušaćemo da osposobimo proizvođače na inostranom tržištu sa zdravim i kvalitetnim plodovima“, naglasio je Mijušković.

On je dodao da je prezadovoljan odzivom poljoprivrednih proizvođača, da je interesovanje veliko i da očekuje veliki uspjeh u proizvodnji.

Predsjednik Udruženja malinara „Lastar“ iz Višegrada Vladiša Jošilović rekao je da su ovim sastankom obuhvaćeni svi poljoprivredni proizvođači sa područja opštine.

„Želimo da osnujemo zadrugu, da budemo prepoznatljivi na tržištu, jer je Višegradu potrebna zadruga, koja će omogućiti poljoprivrednim proizvođačima ne samo distribuciju svojih proizvoda, već i što povoljnije cijene za repromaterijal“, dodao je Jošilović.

Predavanje je organizovala opština Višegrad i Udruženje malinara „Lastar“ iz Višegrada.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare