Položeno cvijeće na spomenike nobelovcu

0

VIŠEGRAD – Profesori i učenici Srednjoškolskog centra „Ivo Andrić“ iz Višegrada položili su cvijeće na spomenike nobelovcu Ivi Andriću kod višegradske ćuprije i u Andrićgradu, povodom 46 godina od smrti velikog pisca.

Profesor Dijana Inđić Milošević rekla je novinarima da je Andrić u Višegradu započeo svoj put sa znakovima pored njega.

„Andrić se Višegradu uvijek vraćao – poslije završene osnovne škole, za vrijeme studija, kao diplomata i kao poznat i priznat svjetski pisac. Od svih gradova u kojima je živio najveći značaj pridavao je Višegradu i sjećao ga se sa ljubavlju“, navela je Miloševićeva.

Ona je napomenula da je Andrić tri puta nakon Drugog svjetskog rata posjetio Višegrad i svaki put je posjetio Gimnaziju, razgovarao sa profesorima i učenicima.

Učenica Marija Đurđević rekla je da je imala priliku da učestvuje u mnogobrojnim manifestacijama koje su bile posvećene najvažnijim datumima iz piščevog života.

„Upravo je to bio jedan proces koji mi je dao priliku da sazrim i da se upoznam o njegovom stvaralaštvu. Ono što me posebno fasciniralo u njegovoj književnosti jesu sudbine junakinja koje su često tragične upravo zbog njihove izuzetnosti“, naglasila je Đurđevićeva.

Učenik Ilija Stojanović rekao je da je Andrić obavezao na zahvalnost jer je svojim romanom „Na Drini ćuprija“, a i ostalim pripovjetkama sa višegradskom tematikom, bacio snop svijetlosti na grad svog djetinjstva.

Ivo Andrić rođen je 9. oktobra 1892. godine u Travniku, a djetinjstvo, od 1894. do 1903. godine, proveo je kod tetke Ane i tetka Ivana Matkovšika u Višegradu.

Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1961. godine.

Andrić je preminuo 13. marta 1975. godine u Beogradu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare