Položen kamen temeljac za zgradu Muzeja odbrambeno-otadžbinskog rata

15

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i načelnik opštine Pale Boško Jugović položili su danas kamen temeljac za izgradnju Muzeja odbrambeno-otadžbinskog rata.

Dodik je rekao da je Republika Srpska formirana u miru, prije rata, i da je ona danas jedina održiva struktura.

„Muzej na Palama treba da bude svjedok o temeljima stvaranja Republike Srpske“, istakao je Dodik.

On je izrazio zadovoljstvo što je opština Pale obezbijedila lokaciju, a Vlada Republike Srpske novac da u roku od 120 dana bude izgrađen Muzej posvećen Republici Srpskoj kao trajni svjedok da je ovdje učinjena istorijska stvar za srpski narod i njegovu slobodu.

„Sasvim je opravdano da je na ovom mjestu 9. januara 1992. godine donesena odluka parlamenta o formiranju Republike Srpske, i zato smo ovo morali da učinimo“, rekao je Dodik novinarima, napomenuvši da je sam bio posalnik toga saziva Narodne skupštine koji je donio tu odluku.

On je istakao da će ovaj muzej podsjećati na taj veliki datum i ostati kao svjedočanstvo mladim generacijama o svim tadašnjim naporima, teškim trenucima i izazovima za Republiku Srpsku.

„Mi Srbi znamo da kad nema države da nema ni slobode. Gradimo Republiku sa najvećom ljubavlju. Narod koji ima mogućnost da stvori državu predstavlja ozbiljne narode, a srpski narod je to svakako“, naglasio je srpski član Predsjedništva BiH.

Navodeći da ideja o izgradnji na Palama Muzeja posvećenog stvaranju Republike Srpske nije nova i da živi ovdje godinama, Dodik je izrazio uvjerenje da će ponovo biti na ovom mjestu za 120 dana i da će ovaj projekat biti još jedan uspjeh koji će ostati iza njih.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović istakao je da će Muzej odbrambeno-otadžbinskog rata služiti sadašnjim i budućim generacijama i čuvati uspomenu na trajnu tvorevinu – Republiku Srpsku.

Prema njegovim riječima, nije postojala dilema kada je riječ o mjestu izgradnje Muzeja – da se lokacija nalazi na raskršću između fakulteta, domova, starog objekta Vlade, gdje su donošene važne odluke, pored uskotračne pruge koja je predstavljala vezu između sadašnje teritorije Republike Srpske i Srbije.

„Ovo je priča između inteligencije, nauke, perspektive i svega što treba da čini Republiku Srpsku. Mi ćemo se truditi da ispoštujemo sve uslove izvođača, da se konsultujemo sa Vladom Srpske i eminentnim službama kada se bude vršila postavka Muzeja“, istakao je Jugović.

Nakon polaganja kamena temeljca, srpski član Predsjedništva Milorad Dodik posjetio je Saborni hram na Palama i obećao pomoć za njegovo opremanje od 100.000 KM do kraja godine, a naredne godine još 200.000 KM.

Sveštenik Sabornog hrama na Palama Nemanja Mandžić poklonio je srpskom članu Predsjedništva Miloradu Dodiku majicu sa natpisom „Gradimo sebe, gradićemo hram“, kao i flašu domaće rakije.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
15 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Ovo je bila idealna prilika da Pale dobiju kompletan muzej, koji će obuhvatiti i arheološki i zavičajni dio. Romanija sa izuzetno bogatom istorijom i zaostavštinom (najviše iz gvozdenog doba) zaista vapi za jednim ovakvim muzejom. Sva dalja istraživanja ovog područja se rade iz Doboja, što je neshvatljivo.

Mlatnuše ideju protivkandidatu

Nemojte se vrući vode napiti!😜

Svi pljuju po nacelniku i vlasti, a ja bih samo da podsjetim da se sve izmjene regulacionog plana moraju usvojiti na sjednici skupstine opstine. Sto znaci da su u pravljenju rugla od grada ucestvovali SVI podjednako. Sve persone koje samo sjede u na sjednicama i dizu ruku kako im se naredi.

Licno, nisam zadovoljan radom nacelnika u ove cetiri godine, ali su mi mozda gori i ovi iz skupstinske opozicije koji su se ucutali, isto kao da njihove odgovornosti nigdje nema.

Ja mislio da je došao VELIKI ŠEF da otvore FAMOS, ili neki drugi privredni/poljoprivredni objekat,
ili da prisustvuje izgradnji Rektorata, jer se Načelnik izborio da se barem jedna institucija vrati u Pale, ili, ili,…

Nešto se ne radi oko muzeja ništa, da neće biti probijanje rokova, jedno 3 godine opet

Nema još temelja, da se nisu mašine pokvarile, hoće li se šta betonirati uskoro?

Nista prije izbora 2022 moj Jovo. Tada će se nešto opet mutiti sa ovim zarad izbora normalno.

Побили су коље, полако!

Valjda će tu građu i beton nekako zbaviti za dvije godine, ovako nešto sporo rade

Prošlo mjesec dana, slabo se nešto kopa i radi, da li će se stići u roku završiti pitam se… da se ne bude otaljavalo do 2022, pa do 2024

IMa li šta od muzeja, evo prođoše 4 godine…  ,,a Vlada Republike Srpske novac da u roku od 120 dana bude izgrađen Muzej“

Vjerovatno ce biti. Izborna je godina, stosta ce se aktivirati.

Ja bi položio još jedan kamen temeljac, da se utvrdi gradivo.

I ja bi ponovo pokušao, ovaj se definitivni nije primio