Poljoprivredni fakultet – Embrion visokog obrazovanja

0

ISTOČNO SARAJEVO – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija rekao je danas, na svečanosti povodom obilježavanja 20 godina rada Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, da ovaj fakultet u pravom smislu predstavlja embrion visokog obrazovanja u Srpskoj.

Mutabdžija je podsjetio da je Uredbom Ministarstva prosvjete Kraljevine Jugoslavije od 21. marta 1940. godine osnovan Poljoprivredno-šumarski fakultet sa sjedištem u Sarajevu i time postavljeni temelji obrazovanja u tadašnjoj BiH.

On je naveo da je perspektiva Poljoprivrednog fakulteta danas jasno omeđena sa dvije važne komponente, od kojih je prva strategija razvoja Republike Srpske u okviru koje će se fokus staviti na proizvodnju hrane na polju šumarstva i elektroenergetike.

Mutabdžija je naveo da je druga dimenzija disperzni razmještaj institucija visokog obrazovanja na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Navodeći da profesori ovog fakulteta trenutno izvode nastavu na tri lokacije, ministar je rekao da će se, u skladu sa zahtjevima iz Bolonje i zahtjevima podizanja kvaliteta nastave, najverovatnije morati vršiti određene redukcije i fokusirati se na manji broj univerzitetskih centara s ciljem podizanja kvaliteta nastave i jačanja veze sa privredom.

On je ocijenio da ovaj fakultet treba da ponudi ono što danas većina domaćih fakulteta nema, a to je jaka veza sa praktičnim radom.

„To znači da studenti ovog fakulteta moraju ne samo biti u laboratorijama, oni moraju biti na oglednim dobrima i oni moraju promovisati nova tehnološka rješenja i nova naučna dostignuća u oblasti proizvodnji hrane“, rekao je Mutabdžija i poželio puno uspjeha diplomiranim studentima.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta Vesna Milić istakla je da se danas obilježava 20 godina rada u okviru Univerziteta u Istočnom Sarajevu i 74 godine postojanja ove visokoobrazovne institucije.

Ona je rekla da je zadovoljna uslovima rada, ali da se teži ka stvaranju još boljih. „U posljednjih nekoliko godina odlično smo opremili naše laboratorije, ali očekujemo novu opremu zahvaljujući projekatima međunarodnog karaktera da bismo studentima omogućili još bolje studiranje, a nastavnicima da se bave naučnim radom“, istakala je Milićeva.

Ona je izrazila nadu da će se u narednom periodu mnogo više raditi na zapošljavanju inženjera poljoprivrede. „Puno hrane se uvozi, posebno hrane sumnjivog kvaliteta, dok su velike poljoprivredne površine neobrađene, mada Republika Srpska i BiH imaju odlične resurse da se bave poljoprivrednom proizvodnjom“, upozorila je Milićeva.

Ona je napomenula da ovom fakultetu trenutno nedostaje nastavnog kadra.

„Potenciramo školovanje tog kadra koji se trenutno nalazi na doktorskim studijama na Univerzitetu u Beogradu. Uskoro očekujemo licencu za doktorske studije što treba da radimo sa Tehnološkim fakultetom našeg univerziteta, Agromediteranskim fakultetom iz Mostara i sa Tehnološkim fakultetom iz Tuzle“, istakla je Milićeva.

U okviru svečanosti, danas je promovisan 61 diplomirani inženjer poljoprivrede i šest magistara poljoprivrede.Na svečanoj akademiji dodijeljena su priznanja i nagrade najboljim studentima, nastavnicima, saradnicima i vannastavnom osoblju.

Godišnje se na dva studijska programa Poljoprivrednog fakulteta upiše oko 200 studenata.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare