Polaganjem vijenaca obilježeno stradanje pripadnika JNA

0

ISTOČNO SARAJEVO – Polaganjem vijenaca na Spomen-krstu na Vojničkom groblju u Miljevićima, te kratkim prigodnim duhovnim programom u Istočnom Sarajevu danas je obilježena 21 godina od stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici, kada su ubijena 42 vojnika, 71 je ranjen, dok ih 207 zarobljeno.Vijence na Spomen-krstu položile su delegacije Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova koju je predvodio ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić, te Ambasade Srbije u BiH.
Među onim koji su položili vijenac je i delegacija srpskih predstavnika u institucijama BiH, koju su činili šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Staša Košarac i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević, te predstavnici Boračke organizacije, kao i rodbina i prijatelji poginulih pripadnika JNA.

Košarac je, obraćajući se novinarima, ukazao da već 20 godina članovi porodica poginulih pripadnika JNA nisu u prilici da dođu na mjesto zločina bez ogromne policijske pratnje, što je ogledalo odnosa u BiH.

„Danas smo, takođe, prošli pored dvije značajne institucije – OHR-a i Delegacije EU – čiji su službenici svjedoci činjenice da su bile pojačane mjere obezbjeđenja. Bili su svjedoci da je nekoliko stotina policajaca čuvalo oko 150 do 200 ljudi. I to govori o porazu ove zemlje“, rekao je Košarac.

On je izrazio očekivanje da će u narednom periodu službenici OHR-a i Delegacije EU biti svjedoci istinitosti našeg stava da je BiH zemlja u kojoj ništa ne funkconiše.

Košarac je naglasio da, nažalost, i u kontekstu procesuiranja zločina BiH ne funkcioniše, što dodatno boli sve žrtve rata, bilo da je riječ o bošnjačkim, hrvatskim ili srpskim.

„Nepodnošljiv je vulgaran odnos Tužilaštva BiH prema stradanju srpskog naroda u ovoj zemlji. Očigledno je da igraju po notama međunarodne zajednice koja i dalje želi da kroji istoriju u BiH“, rekao je Košarac.

On je naglasio da je upravo u Dobrovoljačkoj počinjen zločin koji su potvrdile određene pravosudne institucija, a Sarajevo to, nažalost, slavi kao pobjedu, pokazujući da i dalje provodi politiku falsifikovanja činjenica.

„Kao najsvježiji primjer toga su stavovi članova Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i Željka Komšića koji na temelju neistina pričaju o Srpskoj, a očigledno je da imaju puno problema u Federaciji BiH /FBiH/što samo potvrđuje naše stavove da je ovo neodrživ koncept i da će doći vrijeme kada ćemo se morati rastajati“, rekao je Košarac.

Komentarišući ogromno prisustvo policije, Košarac je rekao da je to samo pokazatelj da Sarajevo nije slobodan grad, dok je za zastave sa ljiljanima na mostu Drvenija i provokacije rekao da je to očigledna poruka da „žele da pokažu da je to samo njihov grad“.

„Nemam ništa protiv da Sarajevo bude njihovo. Mi imamo našu Srpsku gdje želimo da na temelju toleratnih odnosa svih građana i naroda razvijamo koncept Republike Srpske“, rekao je Košarac.

On je napomenuo da predstavnici Republike Srpske jedino žele da pravda bude zadovoljena i da budu procesuirani svi oni koji su počinili ratne zločine, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

„Ima li te snage danas u Sarajevu – neka kažu oni. Gradonačlenik Sarajeva Ivo Komšić ćuti. Zašto ne progovori, a bio je član ratnog Predsjedništva“, dodao je Košarac.

Ministar Đokić rekao je, obraćajući se tokom programa obilježavanja stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Istočnom Sarajevu, da se danas nastoji stvoriti stereotip o početku rata u BiH u kome se želi reći da su pripadnici JNA napadali objekte, dok su se oni koji su bili navodno napadnuti štitili.

„Nekoliko proteklih dana u Sarajevu su obilježavali neku odbranu grada, a od koga su ga to branili? To samo govori da se pokušava stvoriti lažna slika koju je prihvatila i međunarodna zajednica ovdje i koja, nažalost, nije spremna da se suoči sa realnim činjenicama na koje ih mi podsjećamo ovakvim skupovima“, rekao je predsjednik Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Đokić je napomenuo da je današnji dolazak porodica stradalih i učesnika tog događaja najbolji prilog istini o zločinima koji se dogodili tim ljudima i članovima njihovih porodica.

Gordana Gvozdenović, koja je u Dobrovoljačkoj ulici izgubila brata Obrada, rekla je da se, uprkos ogromnom obezbjeđenju, u Sarajevu danas nije osjećala slobodno.

„Bez obzira na toliki broj policajaca, nisam se osjećala slobodno na mjestu gdje je prolivena krv moga brata i njegovih drugova vojnika. Više nemam ni povjerenja u Tužilaštvo BiH, ali neću odustati u potrazi za istinom“, rekla je Gvozdenovićeva.

Bogdana Tomović, koja je u Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine izgubila sina Zdravka, koji je bio vojnik JNA, rekla je da je ostvarila želju da dođe u Sarajevo i položi cvijeće na mjesto gdje je izgubila sve.

„Zahvalila bih svim ljudima koji su nam pružili podršku. Moj Zdravko je imao 19 godina…Da li će ikada proraditi svjest, jer se zločin desio“, pita ona.

Bivši pripadnik JNA Mihajlo Babović, koji je tokom tragičnih događaja u Dobrovoljačkoj ulici vozio kola hitne pomoći, rekao je Srni da su ga tada gađali snajperom, te da je nakon cjelodnevnog skrivanja u koritu rijeke Miljacke uhvaćen i odveden u Skupštinu grada Sarajeva.

„Tamo su me bacili na zemlju koja je bila prekrivena čaurama, što je samo moglo da se vidi u filmovima“, rekao je Babović.

On je napomenuo da mu je danas 78 godina i da je prije rata u Sarajevu radio 38 godina u Vojnoj bolnici, ali da ga nije zvao niko da posvjedoči o tome šta se dogodilo.

„Ubija me laž. Druga strana tvrdi da smo krenuli zauzimati Predsjedništvo. Nalog mog komandanta je bio da izvučemo ranjenike iz Doma armije“, rekao je Babović.

On je napomenuo da zbog silnih iznesenih laži namjerava i da podnese tužbu protiv člana Predsjedništva BiH Željka Komšića koji je rekao da je „uzeo pušku iz Teritorijalne odbrane da brani Sarajevo“.

„Valjda će on onda biti u mogućnosti da kaže ko je ubio moje kolege“, dodao je Babović.

Željko Pantelić, koji je ranjen u Dobrovoljačkoj ulici, prisjetio se da su vojnu kolonu zaustavili civili koji su imali kape „zelena beretka“, dok je druga grupa civila, kada je već počelo pucanje, izvlačila vojinke JNA iz vozila i tukla ih.

„Moj zastavnik, koji je bio u maskirnoj uniformi, skinut je do gola i tučen, a nama su oteli sve vrijedne stvari“, rekao je Pantelić, kojga su i nakon ranjavanja tukli u bolnici Koševo.

Od stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici, kada su ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, dok ih 207 zarobljeno, prošla je 21 godina, a niko još nije odgovarao, kao ni za mnoge druge zločine nad Srbima počinjene u prethodnom ratu.

Sjećanje na stradale 2. i 3. maja 1992. godine organizovao je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare