„Pohod na Pjenovac“ uspješan uprkos epidemiji

0

U tradicionalnoj manifestaciji „Pohod na Pjenovac“ danas je učestvovalo oko 250 planinara iz Republike Srpske i regiona.

Predsjednik Planinarsko-ekološkog društva „Acer“ Dragan Ilić rekao je Srni da je zadovoljan kako je manifestacija protekla, uprkos posebnoj organizaciji i ograničenom broju planinara zbog epidemiološke situacije.

„Mi zbog trenutne situacije nismo pozivali planinare, ali, eto, okupili su se spontano, iz 15 gradova, Mali Zvornik, Pale, Loznica, Milići, da se tradicija duga pola vijeka ne bi prekinula“, istakao je Ilić.

On je naglasio da je najmlađi planinar koji je prošetao prelijepim predjelima Javor planine imao šest, a najstariji 70 godina.

„Svi smo jednako uživali u prirodnim ljepotama, iako je bio veliki snijeg, smetovi, poštujući epidemiološke mjere, uspješno smo savladali i ovaj zadatak“, rekao je Ilić.

Vlasenički planinar Milena Pavlović, poznata po osvajanju Mon Blana, rekla je Srni da tradiciju ne treba prekidati bez obzira na sva dešavanja.

„Bili smo počastvovani jer su nam se u obilježavanju i ove godine pridružili prijatelji iz više planinarskih društava koji su se sami organizovali, u sopstvenoj režiji, a to je znak velikog profesionalizma i ljubavi prema planinarenju“, istakla je Pavlovićeva, koja se planinarstvom bavi od 2015. godine, od 2019. je član i Planinarsko-smučarskog društva „LJukten“ iz Trstenika, a bavi se i paraglajdingom.

Planinari su danas prošetali stazom dugom 16,5 kilometara, od Pećine preko Debelog Brda i Igrišta, do sela koja gravitiraju ka Pjenovcu, Potkozlovače i Mrkova.

„Pohod na Pjenovac“ tradicionalno se organizuje od 1972. godine prvog vikenda u februaru.

Prošle godine na stazi je bilo oko 850 planinara i rekreativaca iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Hrvatske i Makedonije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare