„Поход на Пјеновац“ 4. фебруара

0

ВЛАСЕНИЦА – Традиционални „Поход на Пјеновац“, који прве нед‌јеље у фебруару организују планинари из Власенице, прерастао је у регионални скуп и 4. фебруара требало би да окупи више стотина планинара из БиХ, Србије, Хрватске и Сјеверне Македоније.

Предсједник Планинарско-еколошког друштва „Ацер“ из Власенице Драган Илић рекао је Срни да су капацитети попуњени прије 15 дана, али се може пронаћи смјештај у околним мјестима за све који су заинтересовани.

„Очекује нас пјешачење преко најљепших дијелова Јавор планине, а планирамо ићи стазом преко Дебелог брда, Игришта, Подкозловаче, поред ријеке Бјеснице, преко Мркова, до Пјеновца уз успутне краће одморе“, рекао је Илић.

Према устаљеном редослиједу, у суботу, 3. фебруара, након што стигну гости у у 20.00 часова планирано је планинарско вече у „Мотелу М“, када ће гостујућим друштвима бити уручене пригодне дипломе.

Илић је навео да је у нед‌јељу, 4. фебруара, по традицији планиран полазак испред хотела „Панорама“ у 8.00 часова, а отварање похода биће код Пећине у 8.30 часова.

Он је напоменуо да је стаза дуга око 16 километара и да је долазак у Пјеновац планиран између 14.00 и 15.00 часова, те да је за све учеснике похода обезбијеђен ручак код Манастира у Пјеновцу.

Илић је рекао да због великих организационих трошкова, ученици основних и средњих школа који су учесници похода уплаћују по три КМ партиципације, а пунољетни планинари пет КМ.

Према његовим ријечима, ова планинарска манифестација одлична је прилика да се афирмише туристички потенцијал Власенице, те додао да ће и општине у окружењу имати користи од тога.

Илић је напоменуо да је прошло 50 година од када планинари из Власенице организују традиционално пјешачење до Пјеновца и да сигурно нема никога у региону и шире да није чуо за ову планинарску манифестацију, највећу у Републици Српској.

Поход у Пјеновац организује Планинарско-еколошко друштво „Ацер“ под покровитељством општине Власеница и Туристичке организације Власеница. Манифестација је почела 1972. године.

Планинари се за поход могу пријавити код секретара Друштва Весне Дошић на број телефона 065/923-707.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare