Podsjećanje na jubileje

0

VIŠEGRAD – Iz štampe je izašao novi dbobroj 21-22 časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu „Soko“, Srpskog sokolskog društva „Soko“ iz Dobruna kod Višegrada.

U ovom dvobroju uvodni tekst je posvećen jubileju, 40 godina arhipastirske službe Mitropolita dabrobosanskog Nikolaja i dvije decenije od kada se nalazi na tronu mitropolije dabrobosanske. Prigodnim tekstom „Soko“ podsjeća na njegovu izuzetnu ulogu u duhovnoj i graditeljskoj misiji, posebno ističući značaj njegovog zalaganja na izgradnji novih sadržaja u manastiru Dobrunu.

Izdvajamo i podsjećanje na treću godinu od upokojenja patrijarha Pavla, te intervju sa Slavenkom Terzićem, povodom objavljivanja njegove monografije o Staroj Srbiji 19. i 20. vijeka.

Tu je i opširno podsjećanje na 110 godina od osnivanja Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ i 120 godina od rođenja našeg najznačajnijeg pisca i nobelovca Iva Andrića.

U znaku ova dva jubileja u Sokolu su tematski obrađene ovogodišnje značajne kulturne manifestacije – „Višegradska staza“ i Međunarodno likovno saborovanje.
Uz Andrićev jubilej, na svoj originalni način, izložbom 120 akvarela ćuprije na Drini, na Trgu Nikole Tesle u Andrićgradu, uključio se i poznati višegradski slikar Hadži Branko Nikitović.

Soko bilježi i bogatu izdavačku produkciju Izdavačke kuće „Dabar“, sa sjedištem u manastiru u Dobrunskoj Rijeci, koja je brojnim izdanjima obogatila svoj osnovni program knjiga duhovnog sadržaja, iz kojih posebno izdvajamo novi, četvrti po redu roman Jeromonaha Serafima Gligića „Makarije“, sabrata manastira Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci.

Soko je i ovaj put svoje stranice ustupio brojnim saradnicima koji su zanimljivim reportažama i zapisima ovjekovječili značajna znamenja, ljude i događaje. Radoje Tasić piše o manastirima, a Sreten Mitrović svojim zapisima podsjeća na značajne događaje u Rogatričkom kraju.

Po socijalnoj tematici izdvajaju se dvije reportaže: Milice Kusmuk o „zaboravljenom heroju iz tunela „Brodar“, Mikajlu Šimšiću, kao i Dobrile Abazović, koja piše o životnoj sudbini porodice Stanimirović iz olovskog sela Radačići.

Soko, prigodnim tekstom, podsjeća na planetarne uspjehe našeg tenisera Novaka Đokovića, te sportski uspon mladog višegradskog džudiste Vasilija Šipčića.
Tu su i tekstovi o „Andrićgradu“, kao i rezultati ovogodišnjeg „Sokolovog“ konkursa za kratku „Vaskršnju priču“, na kome je prvu nagradu dobila Nevenka Pjevač iz Novog Beograda.

Soko podsjeća i na brojne aktivnosti „Sokolovih“ sekcija, počev od sportske sekcije „Bambi-soko“, preko članica „Kućne radinosti“, pa do malih Sokolovih glumaca iz Dobruna.

(www.palelive.com / opstinavisegrad.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare