Podrška uzgoju maline

0

ČAJNIČE – Opština Čajniče će ove godine iz budžeta izdvojiti 25.000 KM za proizvođače maline kojom je zasađeno 10 hektara zemljišta, a planirana je i izgradnja tunela za dubinsko zamrzavanje, rekao je Srni načelnik opštine Goran Karadžić.
Načelnik opštine podsjeća da je prošle godine izgrađena hladnjača kapaciteta 40 tona sa dvije komore, i da opština u kontinuitetu radi na stvaranju što boljih uslova za razvoj poljoprivrede ovog kraja.

„Poljoprivredni proizvođači na ovom području uviđaju prednost intenzivnog načina uzgoja voća, pa sve veći broj prelazi na uzgoj maline, tako da se trenutno na području naše opštine ovim poslom bavi 70 domaćinstava“, kaže Karadžić.

Više od polovine uzgajivača maline na području opštine Čajniče je u selu Miljeno. Oko 40 domaćinstava u toj mjesnoj zajednici koristi opštinski podsticaj.

„Posljednje četiri godine, mi podržavamo poljoprivrednike ovog mjesta, koji su podigli plantaže malina kroz opštinski posticaj“, kaže Karadžić.

Miljeno je jedna od rijetkih mjesnih zajednica na području opštine u kojoj je posljednjih nekoliko godina natalitet povećan.

Odbornik u Skupštini opštine Čajniče Milan Milkanović kaže da je to prije svega zbog dobrog geografskog položaja i ljudi koji su ostali da žive u tom mjestu.

„Natalitet je pozitivan u odnosu na mortalitet sa tendencijom demografskog rasta i razvoja, čemu su doprinijeli isključivo njegovi stanovnici koji nisu napustili svoja ognjišta, već su na njima formirali porodice“, kaže Milkanović.

Na području opštine Čajniče registrovano je 220 poljoprivrednih gazdinstava koja se bave voćarstvom i stočarstvom, a okuplja ih Udruženje poljoprivrednih proizvođača za čiji rad će iz budžeta u ovoj godini biti izdvojeno 2.000 KM.

Poljoprivrednicima ovog brdsko-planinskog kraja rad olakšava i preduzeće DOO „Boletus“ koje na području Čajniča ima rekonstruisanu sušaru za sušenje šumskih plodova i ljekovitog bilja kapaciteta dvije tone.

Radi boljeg organizovanja proizvođača registrovano je i Udruženje pčelara „Čajniče“ koje broji 30 članova.

Najmlađi pčelar u ovom kraju Mladen Nikačević još ide u srednju školu. Pčelaranjem se bavi od malih nogu, ali priznaje da malo njegovih vršnjaka pokazuje zanimanje za pčelarenje.

Usluge poljoprivrednicima u vidu preventivnih i drugih mjera za zdravstvenu zaštitu životinja pruža „Veterinarska stanica“ Čajniče koja raspolaže stručnim kadrom, objektom i opremom za obavljanje te djelatnosti.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare