Podrška ruralnom razvoju regije Drina-Tara

0

RUDO – U Rudom je danas održan sastanak Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj /SVG/ za regiju Drina-Tara, na kojem su prisustvovali predstavnici javnog, privatnog i civilnog sektora iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.
Stalna radna grupa je, u okviru projekta podrška razvoja poljoprivredi i selu, plasirala znatna sredstva u Srbiju, Crnu Goru i u Republiku Srpsku i to u Višegrad, Rudo, Srebrenicu, Miliće i Bratunac.

Regionalni koordinator za program Drina-Tara Aleksandar Damjanović rekao je da je u ovoj godini kroz grantove plasirano 130.000 evra, a da su projekti sufinansirali i aplikanti i da ukupno iznose oko 200.000 evra.

„U narednoj godini planiramo podršku manifestaciji Sajam poljoprivrednih proizvoda u Rudom i podrška Pršutijadi na Mačkatu“, istakao je Damjanović.

On je rekao da je Poljoprivredna zadruga „Uvac-Rudo“ najznačajniji projekat i da ima podršku lokalne samouprave.

Direktor Poljoprivredne zadruge „Uvac-Rudo“ Nenad LJubojević rekao je da je zadruga iskoristila projekat Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj koji se odnosio na pomoć u razvoju zadrugarstva u regionu.

„Nabavili smo automatsku sušaru za sušenje šljive požegače, kapaciteta 1.000 kilograma za 24 časa, a toku je realizacija nabavke uređaja za prebiranje i sortiranje roda maline“, dodao je LJubojević.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za privredu opštine Višegrad Ana Bogdanović rekla je da je delegacija ove opštine prisustvovala sastanku jer je zainteresovana za formiranje poljoprivredne zadruge.

„U narednom periodu planiramo da opština Višegrad napravi sličnu poljoprivrednu zadrugu i da izgradi hladnjaču većeg kapaciteta“, istakla je Bogdanovićeva.

Nakon sastanka, učesnici su posjetili Poljoprivrednu zadrugu „Uvac-Rudo“, koja je dobitnik bespovratnih sredstava kroz ABD grant šemu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare