Podrška izgradnji industrijske zone „Kula-Zeban“

0

VLASENICA – Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević danas je u razgovoru sa načelnikom opštine Vlasenica Miroslavom Kraljevićem najavio pomoć ovoj lokalnoj zajednici u izgradnji industrijsko-poslovne zone „Kula-Zeban“, za koju opština ima urađenu kompletnu projektnu dokumentaciju.

Petričević je istakao da opština još od prije nekoliko godina ima završene projekte i da će resorno ministarstvo iskoristiti mogućnosti i podržati tu aktivnost koja je direktno u vezi sa zaključcima sa zajedničke sjednice vlada Srbije i Srpske.

On je podsjetio da je Srbija spremna da investira u opremanje infrastrukture unutar industrijskih zona na području Podrinja, u šta spada i Vlasenica.

Petričević je izjavio novinarima da u okviru aktivnosti Ministarstva privrede i preduzetništva obilaze privredne subjekte i istakao da kompanija „Bukom-prom“ važi za jednu od najozbiljnijih u Republici Srpskoj po drvoprerađivačkim kapacitetima.

„U obilasku ove kompanije vidjeli smo njihova dosadašnja ulaganja, kao i planove za budućnost. Raduje me informacija da je ova kompanija aplicirala na Javni poziv po osnovu nabavke nove tehnologije i opreme, koji sprovodi Ministarstvo privrede i preduzetništva. Mi ćemo dati podršku i ovoj kompaniji i svim onim koje su izvršile nabavku opreme, čime su podigle produktivnost“, izjavio je Petričević.

On se nada da će iz godine u godinu imati što više sredstava i na taj način pomoći privredi, prije svega prerađivačkoj, koja je nosilac privrednog razvoja, da kroz ulaganje i opremanje, osavremenjavanje svojih proizvodnih procesa dobiju podršku od resornog ministarstva i Vlade Republike Srpske.

Kraljević je izjavio da je Petričević izrazio želju da Ministarstvo i Vlada Republike Srpske podrže sve značajne projekte u Vlasenici, i to osim Ski-centra „Igrišta“, i izgradnju industrijsko-poslovne zone „Kula-Zeban“.

„Bitno je da ponudimo potencijalnim investitorima tu zonu. Ministar je rekao da će učiniti sve da ta zona zaživi“, izjavio je Kraljević.

On je naveo da je sa Petričevićem razgovarao i o privrednim subjektima koji su nosioci razvoja opštine Vlasenica, među kojima je firma „Bukom-prom“ u Tišči.

Kraljević je naglasio da opština stoji iza ove kompanije i da će i u narednom periodu pomoći, u skladu sa mogućnostima ove lokalne zajednice.

„Naravno, podrška Vlade je neophodna kada je riječ o drvnim sortimentima, da se ova i sve druge kompanije na ovom prostoru podmire sa njihovim potrebama, pa onda da, ako ima viška sirovine, ide dalje gdje ima potrebe. Sve ovo činimo da zadržimo narod, to jeste radnu snagu na ovom prostoru“, izjavio je Kraljević.

Budimir Komlenović, vlasnik kompanije „Bukom-prom“ koja se bavi primarnom i finalnom proizvodnjom proizvoda namijenjenih 90 odsto za izvoz i čiji nusproizvod je pelet, izjavio je novinarima da je zahvalan ministru i načelniku opštine što su našli vremena da posjete ovu kompaniju.

„I u ovom vremenu drvna industrija zahtijeva i mora da se investira, da se ulaže u nove tehnologije, u proširenje kapaciteta. Imamo kvalitetne ugovore, potrebna nam je uvijek podrška, s obzirom na to da je drvna industrija niskoakumulativna grana, potrebna nam je podrška Vlade i lokalne zajednice, što otprilike i imamo“, izjavio je Komlenović.

Komlenović je podsjetio da tokom pandemije nisu otpuštali radnike, imali su dovoljno posla, i da su uz poštovanje epidemioloških mjera uspjeli da je prevaziđu uz minimalne gubitke i troškove.

„Razmišljamo dugoročno, da proširimo proizvodnju, imamo kvalitetne ugovore, i nadamo se da ćemo imati podršku i za sirovinu, kao i za nabavku, makar dijelom mašina i nove opreme. Već je investiran dio od nekih 300.000 KM, čekaju se sredstva ili pomoć Vlade ili vlastitim sredstvima uz odgođeno plaćanje… Ne odustajemo od proširenja i medorenizacije“, istakao je Komlenović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare