Podignuta optužnica protiv Mladena Ždrala

0

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Mladena Ždrale zbog učestvovanja u trostrukom ubistvu na Vracama 2005. godine.

Ždrala optužnica tereti da je tokom 2005. godine sa Borisom Govedaricom organizovao ubistvo Milorada Todorovića.

Oni su po prethodnom dogovoru pribavili sredstva za izvršenje krivičnog djela i proveli druge pripremne radnje da izvrše ubistvo, saopšteno je iz Tužilaštva.

U optužnici se navodi da su Ždrale i Govedarica između 3. i 4. novembra 2005. godine ukrali automobil na koji su stavili ukradene diplomatske tablice, iznajmili garažu na području Istočnog Sarajeva gdje su ga sakrili, nabavili automatsku pušku kalibra 7,62 milimetara, te utvrdili pravce kretanja i mjesta gdje boravi Milorad Todorović.

Prema optužnici, Ždrale i Govedarica su se, nakon izvršenih pripremnih radnji, 18. novembra 2005. godine odvezli u blizinu jednog ugostiteljskog objekta na području Vraca i Todoroviću postavili zasjedu.

Naoružan automatskom puškom, Govedarica je prišao ugostiteljskom objektu, dok je Ždrale čekao u autu da Govedarica ubije Todorovića. Govedarica je kroz prozor ugostiteljskog objekta ispalio dugi rafal iz automatske puške u pravcu stola za kojim je sjedio Todorović, iako je za susjednim stolom bilo više drugih gostiju.

Tom prilikom smrtno su stradali Milorad Todorović, Radomir Janković i Esad Šenderović, dok je Murat Komarica zadobio teške povrede.

Govedarica i Ždrale su nakon toga pobjegli prema Istočnom Sarajevu.

Ovo višestruko ubistvo je, s obzirom na način i sve okolnosti njegovog izvršenja, izazvalo veliku uznemirenost, strah i nesigurnost među građanima Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/, te nepovjerenje građana u institucije vlasti nadležne da obezbijede zaštitu i bezbjednost građana.

Ždrale je osumnjičen da je kao saizvršilac učestvovao u ubistvu više lica, ugrožavajući bezbjednost drugih osoba što je izazvalo uznemirenost, strah i nesigurnost među građanima BiH, ozbiljne štetne posljedice izvan Republike Srpske i FBiH, te ozbiljne reperkusije i štetne posljedice za BiH zbog narušavanja njenog ugleda u međunarodnoj zajednici, koja se zbog ovakvih djela svrstava u zemlje visokog bezbjednosnog rizika.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare