Počinju „Dani Vojislava Lubarde“

0
Opština Rogatica

ROGATICA – U Rogatici će danas početi dvodnevna manifestacija „Dani Vojislava Lubarde“.
Prvog dana ove manifestacije u 19.00 časova biće otvorena izložba „Belezi velikih zločina“, čiji priređivači su Muzej žrtava genocida iz Beograda i Arhiv Republike Srpske.

Riječ je o maloj umjetničkoj izložbi poznatih slikara čija djela podsjećaju na velike zločine iz Drugog svjetskog rata i mjesta u kojima su počinjeni.

Nakon otvaranja izložbe biće proglašeni najbolji literarni radovi o temi „Sjećanje na zločin“.

Sutra, drugog dana manifestacije, u saradnji sa učenicima Srednjoškolskog centra „27. januar“, biće održano književno veče „Vaznesenje“, posvećeno istoimenom romanu Vojislava Lubarde.

U maju prošle godine Narodna biblioteka u Rogatici nazvana je po njemu, a mjesec kasnije održana je prva manifestacija „Dani Vojislava Lubarde“.

Cilj ove manifestacije je da se njegov lik i djelo sačuvaju od zaborava.

Vojislav Lubarda rođen je 17. juna 1930. u Rogatici, a umro je 13. oktobra 2013. u Beogradu. Bio je srpski književnik, romansijer, član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i član Senata Republike Srpske.

Tematika njegovih romana bavila se zločinima ustaša i muhadžera nad Srbima u Podrinju. Nakon što su mu političke vlasti zabranile rad u struci, iz Sarajeva je početkom 1975. preselio u Beograd.

Kao književnik proslavio se romanom „Preobraženje“, koji je izdao 1979. godine. Dobitnik je NIN-ove nagrade za najbolji roman 1989. – „Vaznesenje“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare