Počinje snimanje filma „Sinovi Srpske“

0

ISTOČNO SARAJEVO – O ratnom putu Prve gardijske motorizovane brigade Glavnog štaba Vojske Republike Srpske biće snimljen dokumentarni film radnog naziva „Sinovi Srpske“.

Kroz Prvu gardijsku motorizovanu brigadu prošlo je oko 7.100 gardista, a njih 240 ugradilo je živote u temelje Republike Srpske.

Predsjednik Udruženja gradista Predrag Aćimović istakao je da će film obuhvatiti sve dešavanja od osnivanja brigade, a ideja o njegovom snimanju potekla je od Predsjedništva Udruženja.

Dokumentarac će obuhvatiti sva ratišta gdje je učestvovala ova brigada, od platoa Treskavice i Bjelašnice, olovskog i bihaćkog ratišta, kao i ostala na kojima su bili gardisti.

Aćimović je podsjetio da je Prva gardijska motorizovana brigada Glavnog štaba Vojske Srpske osnovana 19. januara 1993. godine, a nakon probijanja koridora i osvajanja Trnova u julu 1993. godine dislocirana je u Kalinovik i odatle je nastavila ratni put u još većem zamahu.

On je napomenuo da im je u avgustu 1993. godine stigla prva generacija mladih gardista, a u julu 1994. priključila se Kalnovačka laka pješadijska brigada.

„Snimanjem ovog filma želimo da ovu brigadu dignemo iz pepela i postavimo na mjesto koje zaslužuje“, pojasnio je Aćimović.

On je pozvao sve dobre ljude, institucije, Vladu Srpske da im finansijski pomognu u stvaranju jednog ovakvog djela koje će na najljepši način prikazati časni put Vojske Republike Srpske i ulogu Prve gardijske motorizovane brigade u stvaranju Srpske.

Novinar iz Beograda Miodrag Zarković, koji se u posljednje vrijeme bavi i filmom, rekao je da Garda spada među najzaslužnije učesnike u ratu, a da im nikada nije odato priznanje koje su zaslužili.

Nažalost, dodao je, često su bili izloženi klevetama i lažima u propagandi koja je ostavila jednu ne baš lijepu sliku u svijetu.

„Naš posao je sada da ispričamo priču gardista koji će učestvovati kao sagovornici i logistička pomoć i nadam se da će to biti njihova istina. Napokon će iz njihovih usta izaći istina koja već 25, 30 godina nikako da nađe put do onih kojima je najpotrebnija, a to su prije svega stanovnici svih srpskih područja“, objasnio je Zarković.

Rekao je da je zadatak težak i megalomanski jer je to jedna od najvažnijih tema u istoriji srpskog naroda.

Zarković je istakao da je ono što se devedesetih godina dešavalo na ovim prostorima bila glavna geopolitička tema u cijelom svijetu, a ne samo za Srbe.

On je dodao da bi Srbi, gdje god žive, trebalo da znaju ko je u ratu u najtežim mogućim uslovima, kroz vatreno krštenje pravio, odbranio i očuvao Republiku Srpsku.

Zarković je naglasio da će se film snimati tamo gdje je Gardijska brigada ratovala i tamo gdje se oni trenutno nalaze i šta rade, kao i po Srbiji jer to treba da zna i tamošnja javnost. (www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare