Počinje obnova spomen-kapele u Vardištu

0

VIŠEGRAD – Obnova spomen-kapele u Vardištu kod Višegrada počeće ove godine, kada se navršava jedan vijek od pogibije 440 boraca na tom mjestu u Prvom svjetskom ratu.

Spomen-kapela u Vardištu, u čijem suterenu se nalazi i kosturnica, podignuta je 1932. godine kao znak sjećanja na stradanje srpskih vojnika 1915. godine.

Incijativa o njenoj obnovi potekla je od Srpskog sokolskog društva „Soko“ iz Dobruna i Crkvene opštine Vardište.

Projekat obnove narednih dana napraviće građevinska sekcija koja djeluje pri sokolskom društvu, a nakon toga počeće i prve aktivnosti u koje će se uključiti članovi svih sekcija „Sokola“.

Predsjednik Odbora za obnovu i sanaciju arhimandrit Jovan Gardović najavio je da će uskoro uputiti poziv resornim ministarstvima vlada Republike Srpske i Srbije, opštini Višegrad, Mitropoliji dabrobosanskoj, boračkoj i drugim patriotskim organizacijama da se uključe u obnovu.

Arhimandrit Jovan kaže da će radovi na obnovi potrajati do naredne godine.

Predsjednik građevinske sekcije Milan Komad najavio je skori početak radova i dodao da će velika pažnja biti posvećena uređenju prostora oko kapele i čišćenju puta za pješake od graničnog prelaza Vardište, kao i sanaciji postojećeg puta.

„Sve to će biti sastavni dio budućeg spomen-parka Vardište“, rekao je Komad.

Drago Jevtić iz Mjesne zajednice Vardište podsjetio je da je spomen-kapela između dva svjetska rata dva puta sanirana, ali da je zub vremena učinio svoje.

„U akciju će se uključiti i stanovnici Vardišta, a očekujemo da nam se priključe i naše komšije iz Mokre Gore u Srbiji“, izjavio je Jevtić.

Predsjednik Srpskog sokolskog društva „Soko“ Slavko Heleta istakao je da postoji patriotski dug prema rodoljubima koji su dali živote za srpsku slobodu.

Odbor za obnovu i sanaciju spomen-kapele u Vardištu planirao je i štampanje posebne brošure i prospekata, koji bi bili dostupni turistima.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare