Početi sa procesom zaštite geografskog porijekla rogatičkog krompira

0

ROGATICA – U Rogatici je danas održan sastanak o zaštiti oznake geografskog porijekla rogatičkog krompira i istaknuto je da postoji interes počne proces sertifikacije.

Dragan Brenjo iz Agencije bezbjednost hrane u BiH, čija je nadležnost zaštita geografskih oznaka, izrazio je nadu da će sve institucije podržati proizvođače krompira da brendiraju proizvod i podignu vrijednost prilikom pozicioniranja na tržištu.

On je rekao da benefite koje ostvaruju proizvođači krompira ima i lokalna zajednica, te da proizvođači treba da lakše dolaze do kupaca.

Željka Pejović, menadžer poljoprivrednog klastera Sarajevsko-romanijske i Gornjodrinske regije, naglasila je da su oni kao klaster prepoznali značaj ovog proizvoda i da su spremni da podnesu zahtjev za zaštitu oznake geografskog porijekla.

Ona je dodala da će na taj način biti olakšan proces proizvođačima da bi došli do nekog cilja, kao i da ispune strogo definisane uslove same specifikacije.

Pejovićeva je istakla je da je Rogatica jedno od tri mikropodručja koje je poznato po proizvodnji krompira sa dugom tradicijom.

Prema njenim riječima, rogatički krompir je dugo poznat na tržištu i zauzima značajno mjesto, prepoznatljiv je po kvalitetu, te je oznaka geografskog porijekla nešto što zaslužuje ovaj proizvod.

Profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Istočnom Sarajevu Grujica Vico rekao je novinarima da su poljoprivredni proizvođači iskazali interes za dalje investicije u marketing i pakovanje nakon dobijanja oznake geografskog porijekla, kao i u sisteme za doradu.

On je istakao da na ovom području postoji potencijal za proizvodnju krompira koji ima ugled na prostoru Sarajevsko-romanijske regije, Birča i Semberije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare