Početak nove ere u odnosima među državama

0

BEOGRAD – Kriza u Ukrajini označava početak nove ere u odnosima među državama i početak kraja globalizma, ocijenjeno je danas na naučnoj konferenciji pod nazivom „Ukrajinska kriza i izgradnja multipolarnog sveta“, koju je u Beogradu organizovao Evroazijski bezbednosni forum.

Profesor političkih nauka na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Srđan Perišić rekao je da je Rusija danas, ugrožena „agresijama Zapada“, prisiljena da se brani, slično kao poslije Drugog svjetskog rata, te da je u vezi sa ukrajinskom krizom u suštini riječ o agresijama na Rusiju, a ne o agresiji Rusije na ostali svijet.

Perišić je podsjetio da su SAD odmah poslije Drugog svjetskog rata ugrožavale Sovjetski savez i da bi Rusija tada „bila zbrisana sa lica zemlje“ da nije, takođe, razvila nuklearno naoružanje.

On je podsjetio da je Rusija, kada je izašla postradala iz Drugog svetskog rata, bila prinuđena da se naoružava isključivo kako bi se odbranila, te da isto tako, ni sada ne samo da ne planira nikakve invazije na zapadnu Evropu i SAD, već upravo suprotno, brani svoje postojanje, nacionalne vrijednosti, kulturu i civilizaciju.

„Slično je i danas – Rusija je pred uništenjem. Ona doduše može da se odbrani od SAD, ali je, s jedne strane, podvrgnuta specijalnim, hibridnim operacijama, a, s druge strane, proksi ratu, gdje se jedan dio njenog naroda, a to su zavedeni Ukrajinci, koji su dio ruskog svijeta, kulture i civilizacije, upotrebljavaju za borbu protiv Rusije“, naveo je Perišić.

Napominjući da je ovaj rat počeo još 2014. godine, Perišić je istakao da su SAD izašle iz svih formata i programa za ograničavanje nuklearnog naoružanja, koje su imali sa Rusijom, a posljednji put 2019. godine kada su napustile sporazum o kontroli raketa kratkog i srednjeg dometa.

To je, kako je objasnio Perišić, veoma opasno, jer je Rusija na dometu svih američkih raketa, ako se približi njenim granicama na području Evrope, a to bi se desilo kada bi ih rasporedili u Ukrajini.

„Rusija je morala da reaguje u Ukrajini. Ona se u Ukrajini brani, ona nije nikakvu invaziju izvršila, što Vašington i zapadni svijet nastoji da tako predstavi“, rekao je Perišić.

Direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma Mitar Kovač ocijenio je da će ukrajinska kriza, kao model hibridne agresije kolektivnog Zapada na Rusku Federaciju, svojim tokom i neposrednim i posrednim učešćem velikih sila trasirati ključna rješenja globalne bezbjednosti u bliskoj budućnosti u kojoj više ništa neće biti isto.

Kovač je ocijenio da se ukrajinska kriza ne odvija onako kako je Zapad, predvođen SAD, zamislio i da je Ruska Federacija ispoljila veliku vitalnost i sposobnost da se odupre hibridnoj agresiji NATO-a i EU, te da zaštiti vitalne interese na prostoru Ukrajine.

„Kao rezultat efikasne odbrane Ruske Federacije sve više su vidljive konture multipolarnog sveta. Suverenistički pokret jeste osnova za izgradnju multipolarnog sveta. Pitanje je samo kada će uticajni centri moći na Zapadu, pre svih SAD, prihvatiti novu realnost, koja je neizbežna“, zaključio je Kovač.

Jedan od osnivača Evroazijskog bezbednosnog Foruma profesor Radomir Milašinović ocjenjuje da kriza u Ukrajini označava početak nove ere u odnosima među državama i početak kraja globalizma, u kojem je enormno bogatstvo skoncentrisano u malom broju država, odnosno ekonomskih subjekata koji gospodare svijetom.

„Sigurno je da se to neće dogoditi na mah i da se mora posmatrati kao proces dugog trajanje koji implicira raznolike političke, ekonomske, vojne i kulturološke konsekvence“, reao je Milašinović.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Časlav Koprivica, koji analizira ulogu EU u ukrajinskoj krizi, ukazuje kako se pokazuje da je EU, iako aktivno podržava anglo-američke marionete u Kijevu, i sama u poziciji neaktera, odnosno nekoga ko trpi od rata koji joj nije u interesu.

„Tako posmatrano, ovaj antiruski rat, za svoj sekundarni cilj ima slabljenje zemalja EU, koja su u njega, iz raznih razloga, uvučene na osnovu različitih, ali konvergirajućih istorija svoje rusofobije“, zaključio je Koprivica.

Penzionisani profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Vladan Jončić ocijenio je da nije tačno da međunarodno pravo više ne postoji, iako je postalo skoro pravilo da se praktično uspostavljaju nova pravila suprotna važećim normama međunarodnog prava oružanih sukoba.

„Perspektiva je da se na osnovama promena unipolarnog sveta uspostavi multipolarni svet sa onim pravnim principima uspostavljenim posle Drugog svetskog rata i Poveljom OUN i vratiti se na izvorne principe međunarodnog prava koji postoje od kraja 19. veka“, rekao je Jončić.

Pukovnik u penziji Stevica Karapandžin, koji je i dugogodišnji direktor Medija centra „Odbrana“, istakao je da su Oružane snage Ruske Federacije vojnom intervencijom 24. februara spriječile Oružane snage Ukrajine u namjeri izvođenja napadne operacije na Donbas i preduhitrivši ih, demonstrirale su načelo preventivnog djelovanja.

„Ruska strana je, iskoristivši propuste ukrajinskog rukovodstva u pripremama za rat, dvostranim obuhvatom, sa severa iz Bjelorusije i sa juga iz pravca Krima, postigla strategijsko iznenađenje, koje je eksploatisala na operativnom i taktičkom nivou kroz neprekidnu inicijativu, kao ključnim faktorom svoje šestomesečne prednosti“, naveo je Karapandžin.

On je ocijenio da će, po originalnosti i doprinosu teoriji nauka odbrane strategije, operatike i taktike, prve dvije etape ove ruske specijalne operacije tek biti izučavane, te da slijedi operativna pauza, a zatim treća etapa, sa novom promjenom inicijative.

„Uvođenjem 200.000 mobilisanih ruskih vojnika u zonu borbenih dejstava, ruske bataljonske taktičke grupe najverovatnije će postati jezgra za prerastanje u združene taktičke jedinice – brigade i divizije grupisane u operativne sastave. To će uticati da specijalna vojna operacija poprimi klasičan i masovniji, po ruskom shvatanju `oslobodilački` karakter na područjima gde se ogromna većina stanovništva izjasnila za prisajedinjenje Ruskoj Federaciji“, zaključio je Karapandžin.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare