Počeo popis stanovništva

0

Popisivači na području šest opština Istočnog Sarajeva krenuli su jutros na teren u prvi popis stanovništva u BiH nakon 22 godine.

Predsjednici popisnih komisija potvrdili su da je popisivačima podijeljen popisni materijal, da su obišli popisne krugove, da je u većini opština zadovoljena nacionalna struktura, te da ne očekuju probleme u vezi sa popisom na međuentitetskoj liniji razgraničenja, s obzirom da je to pitanje riješeno tehničkom linijom.

Na području Istočnog Novog Sarajeva popis stanovništva obavljaće 48 popisivača, a nacionalna struktura je zadovoljena.

Predsjednik Popisne komisije ove opštine Vedran Šitum rekao je Srni da su se trudili da popisivači žive što bliže popisnom krugu, kako bi ovaj posao bio lakše obavljen. On smatra da zbog udaljenosti domaćinstava u ruralnim područjima postoji mogućnost produženja roka popisa, koji bi trebalo da traje do 15. oktobra.

Na području opštine Kalinovik popis će obavljati 27 popisivača. Prema riječima predsjednika Popisne komisije Milinka Lalovića, među popisivačima biće i četiri pripadnika bošnjačke nacionalnosti, umjesto šest.

„Mnogi kandidati odustali su nezadovoljni plaćanjem, s obzirom da na području naše opštine živi mali broj stanovništva i što ima domaćinstva u udaljenim područjima“, rekao je Lalović.

Predsjednik Popisne komisije u Istočnom Starom Gradu Nemanja Nikolić kaže da ne očekuje probleme prilikom popisa, koji bi trebalo da vrši 15 popisivača.

Stanovnike Istočne Ilidže popisivaće 67 popisivača. Predsjednik Popisne komisije Nikola Golubović rekao je da su mnogi kandidati odustali nezadovoljni načinom plaćanja.

Popisna komisija opštine Pale spremna je za popis koji će obavljati 106 popisivača, među kojima je jedan Hrvat, 12 Bošnjaka, te dva iz reda ostalih.

Predsjednik Popisne komisije Trnova Jelena Golijanin navela je da su i ovoj opštini kvalitetno izvršili sve pripreme za popis i da ne očekuju probleme.


(klik za uvećanje)

Pale


Istočni stari grad

Sokolac

Istočno Novo Sarajevo

Istočna Ilidža


Trnovo

SVIH 9.000 POPISIVAČA NA TERENU

U svim jedinicima lokalne samouprave u Republici Srpskoj u 9.00 časova počeo je popis stanovništva, potvrdila je Srni vršilac dužnosti direktora Republičkog zavoda za statistiku Srpske Radmila Čičković.
Čičkovićeva je navela da je u Srpskoj na terenu gotovo 9.000 popisivača koji obavljaju popis po popisnim krugovima.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH koštaće oko 46 miliona KM, a prvi rezultati biće poznati 90 dana od završetka izjašnjavanja stanovništva.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare