Počeo naučni skup o leksikologiji i leksikografiji srpskog jezika

0

VIŠEGRAD – Dvodnevni naučni skup o leksikologiji i leksikografiji srpskog jezika počeo je danas u Andrićevom institutu u Andrićgradu uz učešće 20 stručnjaka.

Rukovodilac Odjeljenja za srpski jezik Miloš Kovačević rekao je da na skupu učestvuju najbitniji predstavnici srpske leksikologije sa različitih fakulteta u Srbiji i Republici Srpskoj, kao i najznačajniji predstavnici leksikografije.

Kovačević je naveo da će na ovom skupu biti pokrenute gotove sve bitne teme iz leksikologije koja je i u narodu i u nauci jedna od najbitnijih disciplina.

„Kad god u narodu pitate nekoga nešto, on pita, a šta ti to znači? Leksikologija se upravo tim bavi, značenjem riječi i njihovim opisom. Na skupu ćemo imati gotovo sve aktuelene teme koje se tiču statusa leksikologije u srpskom narodu i statusa leksikografije“, rekao je Kovačević.

On je istakao da skup treba da pokaže stanje u leksikologiji i leksikografiji srpskog jezika i koje probleme treba rješavati.

„Nadam se da će ovaj skup iz kojeg će proisteći poseban zbornik radova pokazati da srpska leksikologija ne zaostaje za leksikologojom i leksikofrafijom ostalih slovenskih naroda“, rekao je Kovačević.

Profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Rajna Dragićević izjavila je da očekuje da će skup uticati na to da leksikologija kao naučna disciplina u okviru nauke o srpskom jeziku nastavi da se razvija.

„To je disciplina koja se sve do 1981. godine nije predavala na teritoriji bivše SFRJ. Do sada je doživjela nevjerovatan procvat. Prva predavanja su bila održavana u Beogradu, a danas na cijeloj teritoriji srpskih zemalja postoji srpski jezik i leksikologija“, navela je Dragićevićeva.

Naučni skup „Aktuelna pitanja leksikologije i leksikografija srpskoga jezika“ organizuje Odjeljenja za srpski jezik Andrićevog instituta.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare