Počelo prijavljivanje poslovnih ideja inovativaca

0

ISTOČNO SARAJEVO – Razvojna agencija Republike Srpske organizovala je danas u Istočnom Sarajevu info-dan povodom objave javnog poziva za učešće u akcelerator programu namijenjenom inovativnim početnicima u poslu, gdje će biti prezentovani uslovi i kriterijumi koje je potrebno ispuniti za učešće.

Marko Kakuća iz Razvojne agencije Republike Srpske rekao je da se akcelerator program u Istočnom Sarajevu organizuje već drugi put, dok je na ostalim lokacijama u Republici Srpskoj organizovan jednom.

“Nakon što smo prethodne godine uspješno realizovali akcelerator program, donesena je odluka sa partnerskim organizacijama da se ovaj program ponovo organizuje u Istočnom Sarajevu i ove godine”, pojasnio je Kakuća.

On je naveo da je program namijenjen početnicima u poslovanju zasnovanim na inovaciji, znanju i novim tehnologijama sa potencijalom rasta koji žele da što prije pronađu tržište za svoje proizvode ili usluge.

Kakuća je rekao da je programom obezbijeđena besplatna savjetodavna podrška mentora sa preduzetničkim iskustvom i znanjem iz određenih oblasti, kao i povezivanje sa potencijalnim partnerima u zemlji i inostranstvu.

“Biće obezbijeđene novčane i nenovčane nagrade za najuspješnije poslovne ideje, a preduzetnici početnici moći će da besplatno koriste prostor za rad u okviru poslovnog inkubatora”, rekao je Kakuća.

On je pojasnio da pravo učešća imaju pojedinci ili timovi koji nemaju registrovanu djelatnost, a žele da započnu vlastiti posao, kao i registrovani poslovni subjekti koji obavljaju djelatnost kraće od 18 mjeseci.

Kakuća je rekao da broj potencijalnih preduzetnika koji se mogu prijaviti nije ograničen, te da pravo učešća imaju svi kreativci koji planiraju da započnu vlastiti posao na području grada Istočno Sarajevo, koji imaju inovativnu poslovnu ideju, a nemaju dovoljno znanja ili finansijskih sredstava da samostalno započnu vlastiti posao.

On je naglasio da se akcelerator program realizuje u skladu sa Programom rada sa finansijskim planom Agencije za 2021. godinu, a u saradnji sa Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Zavodom za zapošljavanje Republike Srpske, Gradskom razvojnom agencijom, Gradskom upravom, te opštinama u sastavu grada.

Kakuća je rekao da je javni poziv za prijavljivanje inovativnih poslovnih ideja otvoren do ponedjeljka, 19. aprila.

Igor Đapić iz Odjeljenja za privredu grada Istočno Sarajevo rekao je da će grad finansijski pomoći sprovođenje akcelerator programa.

“Grad će stati na sve načine iza akcelerator programa. Tu smo da, u okviru Razvojne agencije, pomognemo svim učesnicima, kako bi projekat bio sproveden do kraja”, rekao je Đapić.

Viši asistent na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Jelena Marijanović rekla je da će ovaj fakultet svoj doprinos programu dati kroz pružanje stručnih savjetovanja i mentorstvo.

“Mi pružamo i prostorije za odvijenje obuka mentorske podrške, a na kraju, za jednog ili više učesnika, obezbijedićemo prostorije za rad u okviru Fakulteta”, rekla je Marijanovićeva.

Učesnik u akcelerator programu Igor Gračanin rekao je da je od ranije upoznat o programu, te da se nada da će svoju poslovnu ideju, uz podršku, moći da sprovede u djelo.

“Moja ideja ima veze sa šumarstvom. Prirodno je i biljno sve, pa ćemo vidjeti”, rekao je Gračanin.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments