Počelo obilježavanje Dana opštine Sokolac

0

SOKOLAC – Na Sokocu je večernjim bogosluženjem i litijom kroz ovo mjesto počelo obilježavanje krsne slave hrama Svetog proroka Ilije i Dana opštine.

Narodna biblioteka Sokolac je u Duhovnom centru “Romanijska Lazarica” sinoć organizovala pjesničko veče na kojem su svoje stihove govorili književnici i pjesnici Aćim Todorović iz Vlasenice, Vojin Ostojić iz Bratunca i Milutin Savčić sa Han Pijeska, članovi Udruženja književnika Republike Srpske.

Direktor biblioteke Božica Janković rekla je novinarima da je prisustvo publike na pjesničkoj večeri pokazalo da Sokočanima nedostaju ovakvi sadržaji kojih već duže nije bilo zbog pandemije.

“Publiku su, uz stihove naših pjesnika, svojim nastupom oduševili i mladi Sokočani Isidora Borovčanin, izvođenjem duhovnih pjesama, inače seniorska prvakinja u karateu Republike Srpske i BiH, i Frulaš Mladen Ćeranić”, navela je Jankovićeva.

Književnik i pjesnik Vojin Ostojić rekao je da je poezija koju govori i njeguje tradicionalna srpska, narodna, iskonska, koja izbija iz pravoslavne duše i zbog čega uživa u tim trenucima.

Ostojić smatra da starije generacije pjesnika njeguju pravu narodnu, srpsku poeziju kojom šalju poruku da se svoje ne smije zaboraviti i da tuđe treba poštovati.

Književnik i pjesnik Aćim Torodović rekao je da je ovakvo književno-duhovno veče nedostajalo Sokocu, koji je dvadesetak godina na “Vidovdanskim pjesničkim susretima” bio mjesto okupljanja pjesnika iz Srpske i Srbije, što se pokazalo u porti Crkve Svetog proroka Ilije.

“Sve naše večerašnje pjesme i stihovi su poučni u smislu oporavka naše vjere i duhovnosti, posebno u ovim smutnim vremenima u kojima jedino pjesnici imaju hrabrosti da poruče i probude često usnulu duhovnost”, istakao je Todorović.

Pokrovitelji pjesničke večeri u organizaciji Narodne biblioteke su Skupština opštine Sokolac i Crkvena opština Sokolac.

Obilježavanje Ilindana na Sokocu nastavlja se danas svetom liturgijom u Crkvi Svetog proroka Ilije od 9.00 časova i sječenjem slavskih kolača.

Predviđeno je da na svečanosti koja će potom uslijediti Povelja opštine Sokolac, najveće opštinsko priznanje, bude dodijeljena premijeru Srpske Radovanu Viškoviću, a zlatne i srebrne plakete i značke pojedincima koji su doprinijeli razvoju ove lokalne zajednice.

Višković stigao na obilježavanje

SOKOLAC – Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković stigao je na Sokolac gdje će danas prisustvovati obilježavanju Dana i krsne opštine – Ilindana.
Viškoviću će danas biti uručena Povelja opštine Sokolac, najveće opštinsko priznanje.

Premijera Viškovića su dočekali gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić, načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica, predsjednik Skupštine opštine Sretko Marjanović i protojerej stavrofor Ilija Čupić.

Prethodno je na Sokocu, u Hramu Svetog proroka Ilije, koji danas proslavlja hramovnu slavu, služena Sveta liturgija i obavljen slavski obred.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments