Počelo dvodnevno zasjedanje naučnog odbora

0

VIŠEGRAD – U Andrićgradu danas je počelo dvodnevno zasjedanje Odbora za obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, koji djeluje u okviru Odjeljenja za istoriju Andrićevog instituta. Sjednici prisustvuju članovi Odbora – direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica, Oleg Rudoljfovič Ajrapetov sa Moskovskog državnog univerziteta, Svetozar Rajak sa Londonske škole za ekonomiju i političke nauke i direktor Arhiva Srbije i naučni saradnik Instituta za noviju istoriju Srbije Miroslav Perišić, te sekretar Odbora Ivan Obradović.


Srni je rečeno da će na sjednici biti razrađene aktivnosti i dinamika njihovog provođenja na realizaciji programa obilježavanja ove značajne godišnjice.

Sjednica je počela odavanjem pošte nedavno preminulom direktoru Odjeljenja za istoriju Andrićevog instituta i profesoru Filozofskog fakulteta u Beogradu Miroslavu Jovanoviću.

Naučni odbor, koji djeluje u okviru Odjeljenja za istoriju Andrićevog instituta, formiran je 1. decembra, kada je i definisan program obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata.

U okviru ovog programa predviđene su brojne aktivnosti poput izložbi, stručnih razgovora, izdavačkih projekata, dokumentarnih filmova, umjetničkih sadržaja, filmskih festivala.

Osnovni pristup obilježavanju biće usmjeren ka sveobuhvatnom sagledavanju uzroka Prvog svjetskog rata, njegovog toka i posljedica.

Namjera Odbora je da naučne istorijske istine budu stavljene na uvid i da budu dostupne svakom ko želi te istine da sazna. Odbor planira da osvijetli uslove i okolnosti koje su dovele do rata, sa ambicijom da naučnu i širu javnost posebno upozna sa manje poznatim činjenicama bitnim za prelomne trenutke rata.

Među planiranim aktivnostima predviđeno je da Odbor širu javnost upoznaje sa istorijskim sadržajima o temi Prvi svjetski rat i posredstvom Biltena Andrićevog instituta.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments