Počelo deminiranje lokaliteta Obrenovići

0

ZVORNIK – Pripadnici humanitarne organizacije za deminiranje „Provita“ iz Mostara počeli su danas deminiranje površine oko 36.000 metara kvadratnih na području zvorničke Mjesne zajednici Snagovo, zaselak Obrenovići.

Operativni oficir ove humanitarne organizacije DŽafer Kumbara rekao je novinarima da deminerske radove finansira Evropska komisija u ukupnom iznosu od oko 100.000 evra, od čega opština Zvornik učestvuje sa 10 odsto sredstava.

On je pojasnio da „Provita“ ima ugovor sa Evropskom komisijom, koja posredstvom IPA fondova koristi ova sredstva za razminiranje ugroženih lokalnih zajednica.

Kumbara je dodao da su ovim projektom obuhvaćena dva lokaliteta za deminiranje Obrenovići sa 19.415 metara kvadratnih i Obrenovići dva sa 17.195 metara kvadratnih.

„U dogovoru sa opštinom Zvornik ušli smo u najugroženiju zajednicu da uradimo ova dva projekta razminiranja, gdje ćemo doprinijeti održivom povratku“, rekao je Kumbara.

Predstavnik zvorničke Civilne zaštite Dejan Galić rekao je da opština Zvornik ima pripremljena 34 projekta za deminiranje ukupne površine od oko 532.000 metara kvadratnih.

Podsjetivši da je u proteklom periodu na području zvorničke opštine, prema završenom generalnom izviđanju na 1.460.000 metara kvadratnih, deminirano ukupno 930.000 metara kvadratnih, Galić je rekao da je ostalo još da se uradi 530.000 metara kvadratnih.

„Ostale su velike površine koje nisu izviđane, pa očekujemo da će u narednom periodu biti izvršen generalni pregled i tih terena koji se na određenom prostoru pretvaraju u rizične ili nerizične“, rekao je Galić.

On je dodao da će, prema planiranoj dinamici radova, lokaliteti Obrenovići i Obrenovići dva biti završeni za 30 radnih dana, ukoliko ne bude neplaniranih problema.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare