Počeli “Julsko-avgustovski dani kulture i sporta”

0

MILIĆI – Izložba likovnih i vajarskih radova akademskog slikara i vajara Darka Juroševića iz Milića “Šah cara Dušana” otvorena je u ovoj lokalnoj zajednici u okviru kulturno-sportske manifestacije “Julsko-avgustovski dani kulture i sporta”.

Izložbu “Šah cara Dušana” je u sali Srednjoškolskog centra /SŠC/ “Milutin Milanković” otvorio načelnik opštine Milići Marko Savić, koji je zahvalio Juroševiću što će doprinijeti da građani uživaju u ovom umjetničkom performansu.

“Ideja nam je bila da kroz ovu manifestaciju podržimo naše lokalne umjetnike, bendove i ova izložba je veliki doprinos našoj tradiciji, ovo je monumentalno djelo koje je važno. I drvo za ovu izložbu je naše, lokalno”, rekao je Savić.

Autor Darko Jurošević kaže da je izložba, koju je pripremao četiri godine, inspirisana srednjovjekovnom Srbijom i da, na neki način, pokazuje snažnu i moćnu srpsku državu.

“To je skup skulptorskih instalacija sastavljenih iz više segmenata. Centralna instalacija izložbe – šahovski sto sa figurama izrađenim u drvetu, kralj i kraljica – srpski vladar Dušan Silni i princeza Jelena, likovno su skinuti sa freske i simbolizuju moć srpske države”, izjavio je Jurošević.

On je pozvao sve zaljubljenike u umjetnost da posjete izložbu, koja će biti otvorena do kraja jula.

“Juroševićevo djelo nam pokazuje gdje su Srbi, i da nas ima. Ono slavi ljepotu srpske države”, izjavio je autor teksta u katalogu koji prati izložbu književnik Nedeljko Babić.

Amaterski slikar Aleksandar Vasiljević iz Milića izjavio je novinarima da podržava Juroševićev rad, koji je svoju veličinu pokazao najvećim djelom do sada.

“Ova izložba je ostavila snažan utisak na mene, ovakvih događaja nam nedostaje i biće mi drago ako ovo preraste u tradicionalnu manifestaciju u kojoj će učestvovati naši lokalni umjetnici”, izjavio je Vasiljević.

Manifestacija “Julsko-avgustovski dani kulture i sporta” trajaće do 29. avgusta, a pratiće je mnoštvo sadržaja, između ostalih, nastupi lokalnih bendova, turniri u košarci, fudbalu i šahu.

Za održavanje manifestacije opština Milići iz budžeta će izdvojiti 20.000 KM.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments