Počeli „Dani Marka Markovića“

0

ZVORNIK – U Zvorniku je danas počela manifestacija kulture „Dani Marka Markovića“, posvećena jednom od najznačajnijih kulturnih radnika u BiH.
Trodnevna manifestacija počela je školskim časom u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ o životu i djelu Zvorničanina Marka Markovića.

„Cilj je da se najmlađi sugrađani upoznaju o liku i radu jednog od najznačajnijih kulturnih radnika BiH u prvoj polovini 20. vijeka, jednog od najznačajnijih književnika i prvog predsjednika Udruženja književnika BiH“, rekla je novinarima direktor Narodne biblioteke Zvornik Nega Stjepanović.

Ona je istakla da bi dobro bilo da najmlađi njeguju pisanu riječ kao i Marko Marković, koji je to činio u svojim književnim djelima, kao i u raznim časopisima koje je uređivao i za koje je pisao.

Stanislav Tomić, profesor zvorničkog Srednjoškolskog centra „Petar Kočić“, rekao je da je zajedno sa mladima ove škole pokrenuo priču o značaju Marka Markovića, koji nije bio samo književnik, već kulturni radnik i njegov doprinos je i na polju bibliotekarstva, i književnosti, i pozorišta.

On je naglasio da je Marko Marković bio prvi predsjednik Udruženja književnika BiH, dok mu je zamjenik bio Skender Kulenović, a sekretar Udruženja Isak Samokovlija, a bio je i direktor sarajevske izdavačke kuće „Svjetlost“, kao i pozorišta u Sarajevu, te je jedna od biblioteka u Sarajevu nosila njegovo ime.

„Građani Zvornika bi trebalo da znaju koliki je značaj Marka Markovića i šta mu Zvornik, kao njegovo rodno mjesto, duguje. S tim ciljem je, osim ove manifestacije, pokrenuta i inicijativa da ovom značajnom kulturnom radniku u Zvorniku bude podignut spomenik. Odluka o tome postoji“, rekao je Tomić, izrazivši nadu da će ta odluka biti sprovedena u djelo u toku ove ili naredne godine.

U okviru manifestacije „Dani Marka Markovića“ sutra će biti promovisan roman „Teodorin prsten“, autora Vanje Bulića iz Beograda, a u četvrtak, 27. februara, na dan kada je najznačajniji zvornički književnik rođen u Zvorniku 1896. godine biće otvorena izložba pod nazivom „Svaki je podatak dragocjen za sagledavanje duha vremena“.

Marko Marković umro je na Palama 1961. godine. Objavio je, između ostalih, knjige „Kriva Drina“ i „Od sumraka i do zore“.

(www.palelive.com/Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare