Počela restauracija hrama na megdanu

0

VIŠEGRAD – U hramu posvećenom Rođenju presvete Bogorodice na Megdanu u Višegradu počela je restauracija enterijera ove svetinje, a radove izvode višegradski građevinci i radnici Hidroelektrane „Višegrad“.

„U planu je da se obije postojeći malter, uredi kupola i ponovo molerišu zidovi da bi bio produžen vijek trajanja ove svetinje izgrađene prije 127 godina“, rekao je starješina hrama sveštenik Aleksandar Topalović.

Topalović objašnjava da su radnici, kad su obili malter, otkrili da je glavna kupola sagrađena od drvenih greda koje su još u dobrom stanju.

„Prije ovih, uz pomoć sredstava lokalne zajednice i vjernika dobrotvora uspjeli smo da ugradimo podno grijanje i promijenimo pod hrama, da se i u zimskim mjesecima oni koji prisustvuju svetoj liturgiji lijepo osjećaju“, istakao je Topalović.

U Višegradu je odavno pokrenuta inicijativa da se pristupi izgradnji velikog sabornog hrama, jer je crkva na Megdanu prilikom svake liturgije prepuna i ne može da primi sve vjernike.

„Bilo je raznih prijedloga koji nisu realizovani, ali mislimo da će izgradnjom hrama, kopije manastira Visoki Dečani u Andrićgradu, ovaj problem biti riješen i da će ovaj hram moći da preuzme ulogu saborne crkve“, dodaje Topalović.

U toku ove godine ispred crkve na Megdanu izgrađen je i parking.

Crkva na Megdanu u Višegradu izgrađena je 1885. godine, a interesantna je i po tome što su obe kupole u stilu ruskih pravoslavnih hramova.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare