Počela izgradnja mini-hidrocentrale „Preliv“

0

ČAJNIČE – Načelnik opštine Čajniče Goran Karadžić ozvaničio je danas sa vlasnikom kompanije „Kredo“ iz Banjaluke Danielom Dobrotom i ambasadorom Slovačke u BiH Janom Pšenicom početak izgradnje mini-hidrocentrale „Preliv“ na rijeci Vrelo, a ukupna vrijednost projekta je 600.000 evra.


Karadžić je rekao novinarima da bi hidrocentrala trebalo da bude puštena u rad do kraja godine i da će opština ostvariti dobit od tri i po odsto, koliko je dogovoreno sa investitorom.

„Za radove na izgradnji biće angažovani ljudi sa područja opštine, a kada bude puštena u rad, biće zaposlen jedan čovjek“, naveo je Karadžić.

On je istakao da je investitor uzeo u koncesiju i dio rijeke Janjine, gdje je planirana izgradnja još dvije mini-hidrocentrale.

„Danas je Čajniče postalo jedno ozbiljno gradilište koje polako, ali sigurno, ide ka usponu“, naglasio je Karadžić.

On je dodao da je usvojen i projekat u oblasti vodoprivrede, vrijedan 650.000 KM, a koji se odnosi na kompletno uređenje korita Vrela i zaštitu naselja kojima je prijetila opasnost od erozije.

Pšenica je rekao da će izgradnja mini-hidrocentrale predstavljati investiciju od koje će imati koristi i Čajniče, i cijela BiH.

Dobrota kaže da je nominalna snaga mini-hidrocentrale 249 kilovata.

On je dodao da će hidrocentrala biti izgrađena na 80 odsto trase stare hidrocentrale, te da je priča o njenoj izgradnji počela još 2013. godine.

(www.palelive.com / Srna / Foto: ilustracija)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare