Počela akcija „Dejtonski sporazum u svakoj porodici u Srpskoj“

0

ISTOČNO SARAJEVO – Udruženje građana „Politikolog“ danas je na Trgu Republike Srbije u Istočnom Sarajevu zvanično započelo kampanju „Dejtonski sporazum u svakoj porodici u Republici Srpskoj“ sa ciljem da po primjerak sporazuma dobije svaka porodica i da se građani upoznaju sa njegovim izvornim sadržajem.

Početku akcije prisustvovao je i gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić koji je novinarima rekao da je ovo udruženje pripremilo Opšti okvirni sporazum za mir u BiH sa svojih 11 članova, Aneks 10 koji govori o ulozi visokog predstavnika, kao i Aneks četiri, odnosno Ustav BiH.

„Godinama nam podmeću priču kako je originalni Dejtonski sporazum izgubljen, kako nema Ustava BiH i kako treba da ga sprovodimo u skladu sa duhom Dejtona, a nikako sa slovom. Ovi ljudi su se potrudili da veoma jednostavno, u saradnji sa lokalnim zajednicama u Srpskoj, građanima kažu da je to obmana i da ovaj dokument postoji, da je dostupan i jednostavan i može se pročitati za 30 minuta“, naglasio je Ćosić.

On je rekao da u ova tri dokumenta jasno piše o svim ovlaštenjima, pravima i obavezama koja su data konstitutivnim narodima, kao i o tome kako bi BiH trebalo da izgleda danas.

„Već 26 godina neke sile se trude da nas drže u iluziji, pokušaju oblikovanja neke druge države u odnosu na ovu koju danas imamo. Mi imamo jedan Ustav, jedan Aneks 10 i jedan Opšti okvirni sporazum i kako se budemo ponašali prema njemu, na taj način ćemo kreirati BiH, koja je sastavljena od dva entiteta i distrikta Brčko“, naveo je Ćosić.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska danas čvrsto brani najviši pravni akt BiH i ponaša se odgovorno.

„Ako bi se Dejtonskog sporazuma pridržavali svi, kao što to radi Republika Srpska, sigurno bi BiH kao brojne decentralizovane zemlje u Evropi daleko lakše išla naprijed, nego što je slučaj danas“, konstatovao je Ćosić.

Predsjednik Kluba ostalih u Vijeću naroda Republike Srpske Franc Sošnja rekao je da su Dejtonski mirovni sporazum pisali vrhunski advokati i pravnici, te da je pravo nauka kao sve druge koje se čita i sprovodi onako kako je napisano, a da ne treba izmišljati nešto čega tu nema.

„Sve ono što građani nisu znali o Dejtonskom mirovnom sporazumu moći će sami da pročitaju“, rekao je Sošnja.

Predsjednik Udruženja građana „Politikolog“ Milan LJepojević naveo je da je ovo udruženje sebi za cilj postavilo da svakog građanina Srpske upozna sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i njegovim aneksima, te da će svakom domaćinstvu biti dostavljeni primjerci ovih dokumenata.

LJepojević je zahvalio Ćosiću i aktivistima SNSD-a koji su se uključili u ovu akciju, najavivši da će u narednih mjesec do dva, svi građani Istočnog Sarajeva dobiti po primjerak Dejtonskog sporazuma i njegovih aneksa, kako bi se sami uvjerili da tu nema nikakvih tabua i misterija.

„Dejtonski mirovni sporazum je međunarodni ugovor, postoji Bečka konvencija o međunarodnim ugovorima i zna se kako se sporazum može mijenjati. Samo voljom konstitutivnih naroda, a ako Srpska ne želi da se on promijeni on nikada neće biti ni poromijenjen“, naglasio je LJepojević.

Univerzitetski profesor iz Banjaluke Saša Mićin rekao je da građane i poslije 26 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma neki pokušavaju da slažu i da objasne da ništa ne znaju.

„Svskom čovjeku koji pročita ova tri dokumenta sve će biti jasno. Kada govorimo o Dejtonu, govorimo o sudbini Srba na ovim prostorima i to je bila ideja vodilja ovog udruženja“, zaključio je Mićin.

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare