Plata odgodila štrajk

0

LASENICA – Zaposleni u Šumskom gazdinstvu „Birač“ iz Vlasenice odgodili su generalni štrajk, koji je bio najavljen za danas, jer im je isplaćena martovska plata.
Predsjednik Sindikalne organizacije i Štrajkačkog odbora ŠG „Birač“ Miladin Pejanović rekao je da je štrajk zamrznut, ali da radnici ostaju pri ranijim zahtjevima.

Prema njegovim riječima, isplata martovske plate bio je jedan od zahtjeva Štrajkačkog odbora „Birča“ upućen rukovodstvu ŠG i Javnog preduzeća „Šume Republike Srpske“.

„Dobili martovsku platu, pa smo odlučili da odgodimo štrajk do daljeg. Generalni direktor `Šume Srpske` Radenko Laketić, po sporazumu koji smo postigli u junu, rekao je da će 31. jula dati aprilsku platu i nadamo se da će ipuniti svoje obećanje“, rekao je Pejanović.

On kaže da radnici ŠG „Birač“ nisu zadovoljni ni visinom cijene rada od 102,50 KM i traže da ona bude 130 KM ili da dobiju cijenu rada koju imaju zaposleni u generalnoj direkciji „Šuma Srpske“.

„Takođe, želimo da demantujemo sve glasine iz pojedinih krugova da radnici ŠG štrajkom, koji je bio u junu i potezima koje preduzimaju, žele da smijene sadašnjeg direktora Samojka Palangetića. Nama nije stalo da smijenimo direktora, već isključivo tražimo zarađene plate. Ovdje nema nikakve političke obojenosti, već se radi o borbi za radnička prava“, rekao je Pejanović.

U Sindikalnoj organizaciji „Birča“ nisu željeli da komentarišu nedavno hapšenje bivšeg direktora ŠG Igora Vukovića, koji je osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja i nalazi se u pritvoru.

Stav Sindikata je da institucijama treba prepustiti da rade svoj posao, a obaveza sindikata je da se brine o materijalnom statusu i pravima radnika.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare