Planirani bogati kulturni sadržaji

0

ISTOČNO NOVO SARAJEVO – Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić izjavio je da se nada da će ove godine uslovi dozvoliti održavanje dva značajna festivala – „Lut fest“ i Međunarodnog filmskog festivala „Prvi kadar“ i da će građani imati priliku da uživaju u lutkarskim predstavama, filmovima i poeziji za djecu i mlade.

Katić je za Srnu rekao da opština Istočno Novo Sarajevo uvijek rado podržava ideje koje imaju za cilj promociju kulture, očuvanje kulturne baštine i srpskog identiteta, a tim povodom je održao i radni sastanak sa direktorom „Forum teatra“ i „Prvog kadra“ iz Istočnog Sarajeva Vitomirom Mitrićem.

Na sastanku posvećenom nastavku saradnje ova dva udruženja sa opštinom Istočno Novo Sarajevo, Mitrić je predstavio planove koji su vezani za 22. Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut fest“ od 20. do 24. septembra, 15. Međunarodni filmski festival „Prvi kadar“ od 9. do 13. novembra i 20. Međunarodni festival poezije za djecu i mlade od 13. do 15. decembra.

Mitrić je rekao da je sa Katićem razgovarao i o saradnji na realizaciji dokumentarnih TV serijala „Kamene knjige“, „Čuvari baštine“ i „Čuvari tradicije“ u produkciji „Forum teatra“ i „Prvog kadra“ čije će se dvije emisije snimati na teritoriji opštine Istočno Novo Sarajevo.

„Ovi serijali nastali su radi očuvanja kulturne baštine i srpskog nacionalnog kulturnog i jezičkog identiteta“, naveo je Mitrić za Srnu.

On dodaje da će za potrebe emisije „Kamene knjige“ snimanje biti obavljeno na lokalitetima sa stećcima na Pavlovcu i Tvrdimićima, uz učešće značajnih istoričara i etnologa sa prostora ove opštine.

Emisija „Čuvari tradicije“ će predstaviti KUD Slavija, folklor, tradiciju i običaje opštine Istočno Novo Sarajevo, u trajanju od 30 minuta.

Na ovaj način, kaže Mitrić, žele da budu promovisani turistički potencijali opštine, ali i značajno kulturno nasljeđe i čuvari tradicije sa ovih prostora.

Serijali bi trebalo da budu emitovani od oktobra do decembra na Radio-televiziji Republike Srpske /RTRS/, „RTRS plus“ kanalu i na „Jutjub“ mreži.

Dogovoreno je da se u okviru kulturno-zabavne manifestacije „LJeto u Istočnom Novom Sarajevu“, u programu „LJetno kino za djecu“ prikažu najbolji animirani filmovi koji su nastali u produkciji Filmskog festivala „Prvi kadar“ Istočno Sarajevo, Studija crtanog filma SFC 98 i nagrađeni filmovi sa Međunarodnog festivala „Konstantinov zlatnik“ iz Niša.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare