Planinari, biciklisti i automobilisti – dobri domaćini

0

VLASENICA – Jačanju turističke ponude opštine Vlasenica u sve većoj mjeri doprinose vlasenički planinari, biciklisti i automobilisti.

Svake godine, prvog vikenda u februaru, više od 1.000 planinara iz Republike Srpske i regiona učestvuje na tradicionalnom „Pohodu u Pjenovac“, koji organizuje Planinarsko društvo „Acer“ iz Vlasenice.

To je prilika da se na neposredan način promovišu opština Vlasenica i njene prirodne ljepote, kaže Srni predsjednik „Acera“ Dragan Ilić.

„Ovi planinarski susreti organizuju se dugi niz godina, a tradicija se održava zahvaljujući tome što smo dobri domaćini i što je naša planina Javor prelijepa i ima dobro uređene staze“, rekao je Ilić.

Lijepu stranu opštine Vlasenica trude se da pokažu i vlasenički biciklisti.

Od kluba lokalnih entuzijasta zaljubljenih u prirodu i vožnju biciklom, Biciklistički klub „KPL“, nakon samo osam godina postojanja, izrastao je u sportski kolektiv koji je u stanju da organizuje prvenstva i velike trke, poput Međunarodne biciklističke trke Beograd-Banjaluka, u kojoj su Vlaseničani suorganizatori.

Predsjednik „KPL-a“ Željko Lukić izjavio je Srni da je klub, za tih osam godina, tri puta organizovao Prvenstvo BiH u brdskom biciklizmu i obilježio više od 120 kilometara biciklističkih staza kroz najatraktivnije predjele opštine Vlasenica.

Svi ti događaji, uz sportiste, redovno okupe i veliki broj posmatrača i gostiju, pa su smještajni kapaciteti u Vlasenici i okolnim opštinama, iako skromni, u danima tih dešavanja, prebukirani.

Veliki broj sportista i gledalaca svake godine u julu okupi i tradicionalna brdska auto-trka koja se boduje za prvenstva BiH i Republike Srpske.

Vlasenica je i domaćin Sajma poljoprivrede i privrede, te „Bir festa“, poznate tradicionalne vlaseničke koride, ali i regionalne pjesničke smotre.

PLAN DA OŽIVE „IGRIŠTA“

Vlasenica je ne tako davno imala lijep i dobro opremljen ski-centar „Igrišta“, koji je građen kao rezervno skijalište Jahorini za potrebe Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine.

Tokom i poslije rata ski-centar je devastiran, ali je nedavno načelnik Vlasenice Miroslav Kraljević rekao da su sa najvišim zvaničnicima Republike Srpske vođeni ozbiljni razgovori o realizaciji velikog projekta „Igrišta“ i da je plan da skijalište bude regionalni centar koji posluje u sastavu Olimpijskog centra „Jahorina“.

(www.palelive.com/Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments