Petrović: 25 pravosudnih institucija i dalje u štrajku

0

ISTOČNO SARAJEVO – Predsjednik Sidnikata pravosuđa Republike Srpske Siniša Petrović rekao je da je 25 pravosudnih institucija u Srpskoj i dalje u štrajku.

On tvrdi da se broj štrajkača povećava i da su prethodna tri dana Ministarstvu pravde Republike Srpske poslati pogrešni podaci broja radnika koji su u štrajku.

„Sindikat pravosuđa Republike Srpske smatra da Ministarstvo pravde Srpske dezinformiše javnost u pogledu posljedica štrajka iznoseći stav da sve pravosudne institucije normalno rade, da je mali dio radnika u štrajku, te da se to neće odraziti na poslove“, rekao je Petrović novinarima u Istočnom Sarajevu.

Prema njegovim riječima, sudska uprava je u većini slučajeva konstatovala samo broj radnika zatečenih u sali za boravak zaposlenih koji štrajkuju, te nisu uračunati radnici koji su u štrajku, ali su obuhvaćeni minimumom odvijanja procesa rada.

„To su radnici koji su bili odsutni iz sale u momentu dolaska sudske uprave“, rekao je Petrović, dodavši da su administrativni radnici u pravosuđu Srpske jedinstveni i složni i da neće odustati od svojih zahtjeva za povećanjem cijene rada na 110 KM.

Stanje u pravosudnim institucijama, kaže on, je takvo da se odgađaju ročišta i održavaju samo hitni pritvorski predmeti i nužni administrativni poslovi.

„Posljedice štrajka su vidljive sada, a to će naročito biti slučaj kasnije kada nagomilani poslovi dobiju kumulativni efekat što će praktično dovesti do potpune blokade pravosuđa Republike Srpske“, upozorio je Petrović.

Predsjednik Sindikalne organizacije Kazneno-popravnog zavoda u Istočnom Sarajevu Nedeljko Ikić izjavio je da se štrajk u ovoj instituciji odvija u duhu ispunjavanja minumuma procesa rada donesenog od rukovodstva.

„Štrajk je i dalje na snazi i nikada nećemo popustiti pod pritiscima bez obzira od koga dolazili. Borimo se za legitimne zahtjeve svoga članstva“, dodao je Ikić.

Sindikati unutrašnjih poslova, uprave i obrazovanja, nauke i kulture stavili su danas moratorijum na štrajk u Republici Srpskoj.

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare