Parastos za 6.000 srba žrtava ustaškog zločina

0

VIŠEGRAD – Savjetnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite general Milan Torbica rekao je danas u spomen-kompleksu za 6.000 ubijene srpske nejači u Drugom svjetskom ratu u Starom Brodu kod Višegrada, da obilježavanje ovog događaja treba da dobije republički značaj, umjesto regionalnog.


“Crkvene opštine i opštine Rogatice i Višegrada će predložiti Vladi Republike Srpske da manifestacija obilježavanja u ovom spomen-obilježju žrtvama ustaškog tereora u Starom Brodu uđe program obilježavanja istorijski značajnih događaja”, rekao je Torbica.

On je istakao da je ovo svetilište na koje bi trebalo da dolazi omladina i uči se istoriji koja je skrivana, da zna šta se u martu i aprilu 1942. godine ovdje događalo.

U spomen-kapeli na Starom Brodu sveštenici višegradske i rogatičke parohije služili su parastos za 6.000 Srba koje su ustaše Jure Francetića u martu i aprilu 1942. godine sustigle u zbijegu i ubile na obali Drine, koja je za njih bila nepremostiva prepreka.

Farancetićeve ustaše su u ofanizivi potjerale zbijeg od 10.000 srpskog stanovništva iz opština Pale, Sokolac, Han Pijesak i Rogatica i sustigle ga na Starom Brodu gdje su čak njemački vojnici spriječili i veći masakr civila.

Hroničari su zabilježeni da je, bježeći pred ustaškom kamom, u nabujalu Drinu skočilo 320 srpskih djevojaka.

Potvrdio je to i preživjeli sa ovog ustaškog krvavog pira Gojko Dragičević iz Borika kod Rogatice, koji je rekao da je njegova sestra sa još tri djevojke radije izabrala smrt u rijeci nego da padne u ustaške ruke.

Načelnik opštine Rogatica Tomislav Puhalac rekao je da su Srbi ovdje dva puta ubijeni, prije 72 godine i poslije Drugog svjetskog rata, kad je istina o ovom ustaškom zločinu prikrivana od komunističkih vlasti.

Nakon blagoslova mitropolita dabrobosanskog Nikolaja od 2008. godine u Starom Brodu, na mjestu gdje je počinjen zločin, izgrađena je spomen-kapela, spomenik na obali Drine, zatim veliki krst na brijegu i pristanište za čamce i brodove.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments