Paljani se šetaju ulicama, saobraćaja gotovo da nema

0

Teško da se ko od nas može sjetiti kada je za jednu noć palo preko 60 – 70 centimetara snijega i paralisalo sve puteve. Sjećamo se vanrednog stanja, prije desetak godina, kada je obustavljena nastava u školama. Snijeg je nekoliko sedmica pred novu godinu, napadao preko 100 cm, ali je padao nekoliko dana, pa je bilo vremena za organizaciju čišćenja.

Te zime, snijeg je odvožen iz gradskog naselja, jer je bilo vremena.

2012. godina će ostati zapamćena po velikom kolapsu. Najosnovnije čišćenje puteva i prilaza i dalje traje. Mašine su cijeli dan u pogonu. Nema vremena za detaljnija čišćenja i oslobađanje trotoara. Bitno je samo omogućiti prolaz.

Večeras se Paljani šetaju ulicama, jer su svi trotoari zameteni. Na šetalištu postoje dvije uzane i ugazane trake, koje omogućavaju prolaz. Nije bilo vremena ni mogućnosti za čišćenje Promenade.

Nakon jutarnjih čišćenja ulica u kojim je učestvovalo mnogo sugrađana, snijeg je ponovo nastavio padati od 14 do 16 časova, jakim intezitetom. Bili smo zabrinuti, da se ne desi sličan scenario, koji bi uz sniježne padavine od noćas, napravio mnogo veće probleme. Međutim, snijeg je stao. Trenutno ne pada i ostavlja nam malo prostora da se reorganizujemo pred naredne dane.

Najavljeno je mnogo padavina, ne smijemo se opuštati.

(www.palelive.com)

– Građani Republike Srpske, koju je zahvatilo snježno nevrijeme, mogu da se jave na telefone Radija Republike Srpske u okviru cjelodnevnog programa i upute apel za pomoć. Slušaoci se mogu javiti na besplatni broj 080050308 i na brojeve telefona u režiji Radija 051 339-989 i 051 339-990, rekla je Srni vršilac dužnosti direktora Radija Republike Srpske Milka Tošić.

– Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić rekao je da su košarkaši “Hemofarma“ iz Vršca i dalje blokirani u mjestu Drežnica, između Jablanice i Mostara, ali da su oni bezbjedni jer mještani mogu da im pruže pomoć. Premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić rekao je da je trenutno najvažnije da nema ljudskih žrtava i povrijeđenih u snježnom nevremenu koje je zahvatilo Srpsku.

– Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo izjavio je Srni da je najteža situacija zbog snježnih padavina na Romaniji, u Hercegovini i dijelu Podrinja.

Čađo je istakao da je na prostoru koje pokriva Trebinje nasloženija situacija u Nevesinju i Gackom. U Bileći nema neprohodnih bitnijih putnih komunikacija, ali ima dosta nepristupačnih sela koja su ostala pod nanosima snijega. Na prostoru Nevesinja situacija je veoma složena, trenutno ekipe iz oba pravca rade na osposobljavanju i probijanju putne komunikacije Nevesinje – Gacko.

On je rekao da sve raspoložive ekipe rade na raščišćavanju puta od Gacka preko Čemerna prema Foči gdje je angažovan veći broj sredstava i ljudstva i dostavlja im se neophodno gorivo za nastavak rada.

„Na tom potezu je bilo nekoliko zavejanih automobila i ljudi. Naša želja je da se u što kraćem vremenu dođe do tih zametenih vozila. Za sada nemamo informacije da li ima životno ugroženih lica. Iz jednog broja automobila lica su evakuisana i smještena u najbliže kuće“, istakao je Čađo.

Prema njegovim riječima, na području Banjaluke svi magistralni putevi su za sada prohodni. Ima određenih problema na dionici Šipovo -. Strojice – Kupres, gdje je put probijen i saobraćaj se odvija, ali ekipe zbog snažnog vjetra svakog časa moraju da pročišćavaju put da ne bi bio zameten. Nešto složenija situacija je u Ribniku gdje duva jak vjetar i pravi smetove, ali ekipe rade na raščišćavanju puteva. Slično je i u Kneževu, i to na dijelu prema Imljanima gdje put još nije probijen.

On je istakao da su mještani pružali veoma veliku pomoć ugroženim osobama, navodeći primjer građana koji su na prostoru Tjentišta izvukli 15 do 20 osoba iz njihovih automobila i smjestili ih u svojim domaćinstvima. Mehanizacija radi na osposobljavanju pristupa tim vozilima.

Čađo je istakao da je i dalje u prekidu put između Trnova, preko prevoja Rogoj. Mehanizacija je na putu i pokušava da se probije.

„Za sada nemamo informaciju da ima zametenih automobila u kojima se nalaze lica. Prije nekoliko sati pet lica koja su bila tokom noći i danas zametena izvučena su iz vozila i prebačena u najbliže kuće i nisu životno urožena. Mehanizacija nastavlja da radi na tim putevima“, istakao je Čađo.

On je dodao da je veoma složena situacija na prostoru Kalinovika, jer put prema ovoj opštini još nije prohodan, dodavši da za sada nema životno ugroženih lica.

„Ako na bilo kom prostoru ima životno ugroženih lica potrebno je da se jave ili najbližoj policijskoj stanici ili centru civilne zaštite ili na bilo koji drugi način, da bi odgovarajuće službe mogle da reaguju“, istakao je Čađo.

Čađo je dodao da je najlakša sitacija na prostoru Bijeljine gdje nema neprohodnih puteva, ali ekipe dežuraju i raščišćavaju puteve. Na prostoru Doboja je slična situacija, uz složenije uslove u nekim seoskim sredinama.

On je naglasio da su danas angažovani i dodatni deminerski timovi Jedinice civilne zaštite za pružanje pomoći onima kojima je ta pomoć potrebna, naglasivši da je policija gotovo 48 sati na raspolaganju, kao i jedinice Gorske službe spašavanja.


NEMA POTREBE ZA PROGLAŠAVANjEM STANjA PRIRODNE NEPOGODE U CIJELOJ SRPSKOJ


Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo izjavio je Srni da u ovom trenutku nema potrebe da zbog snježnih padavina bude proglašeno stanje prirodne ili druge nesreće na prostoru cijele Srpske, te naglasio da je u opštinama gdje je situacija alarmantna proglašeno takvo stanje.

Čađo je istakao da je u onim opštinama gdje je situacija alarmantna i gdje postoji potreba dodatnog ili posebnih oblika angažovanja kapaciteta – stanje neposredne ugroženosti elementarne nepogode već proglašeno, a da u ogromnoj većini ostalih opština situacija nije ni blizu tih vrsta potreba.

On je rekao da se intenzitet snježnih padavina i dalje zadržava, a prema procjeni Hidrometeorološkog zavoda, u toku noći će slabiti i sutra se očekuje njihov prestanak.

„Međutim, to ne relaksira situaciju koja je na terenu veoma složena“, istakao je Čađo i naglasio da su institucije Srpske svim kapacitetima uključene u rješavanje i otklanjanje problema uzrokovanih snježnim nepogodama, u mjeri i granacima u kojoj je to moguće.

On je istakao da Uprava Civilne zaštite Republike Srpske nije predložila Vladi Srpske da bude proglašeno stanje prirodne ili druge nesreće, nego je bilo riječi o mogućnosti da, ukoliko se ukaže potreba, eventualno upute prijedlog.

Čađo je naglasio da Republički štab Civilne zaštite, MUP i ostale institucije prate stanje. „U kontaktu smo sa odgovarajućim službama. Lično sam u kontaktu sa načelnicim najugrožnijih opština“, naglasio je Čađo.

Iz Ministarstva bezbjednosti BiH danas je saopšteno da je Uprava Civilne zaštite Republike Srpske predložila Vladi da bude proglašeno stanje prirodne ili druge nesreće.


Vezani članci:

Spašeni putnici, probili se kroz smetove

Apel vozačima da ne koriste vozila bez prijeke potrebe

Vlasenica na granici vanrednog stanja, Milići drže situaciju pod kontrolom

Zavejani putnici u Krupcu još čekaju pomoć

Tražiti odgovorne za rušenje krova dvorane

Zavejani putnici zbrinuti u motelu

Srušio se krov na sportskoj dvorani u Lukavici

Zavejano više sela

Više članaka iz regije…

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments