Palelive saradnja, statistika, projekti

0

Nakon četiri i pol mjeseca sa Vama, projekat Palelive se približava fazi 1.0. Podsjećamo projekat je postavljen na mrežu 30.jula 2008. sa jasnim ciljem i pravcem razvoja. Palelive je još uvjek nepotpunog sadržaja, odnosno sadržaja koji bi željeli vidjeti na njemu, pa računamo da projekat još uvjek nije dostigao finalnu verziju ili verziju 1.0. Finalnu verziju očekujte za nekoliko dana, kada će sajt izbaciti odjeljak koji će se svidjeti mladima, a to je „Noćni život“ Palelive portala i to je poslednji veliki dio ovog sajta. Poslije objavljivanja ovog odjeljka polako ćemo raditi na finesama i na poboljšanju funkcionalnosti.

Saradnja

Palelive portal je u proteklom periodu uspostavio saradnju sa pojedinim web portalima u regionu. Saradnja je dogovorena sa portalima visegrad24.info i gradbijeljina.com. Pričali smo o ideji povezivanja gradskih web portala u neku vrstu unije i osnivanje zajedničkog web portala koji će pratiti dešavanja u Istočnom dijelu RS, ali ne isključujemo mogućnost i šire. Ideja i inicijativa je potekla sa ovog portala.

Prateći naše ciljeve i planove koji dosežu i do nekoliko godina unaprijed dogovorili smo saradnju sa dva inostrana portala koja se bave Jahorinom. Prvi portal je jahorinainfo.com iz Novog Sada. Vlasnik portala je turistička agencija. Upoznali smo ljude i vidjeli da se radi o ozbiljnoj agenciji. Preporučujemo vlasnicima objekata na Jahorini da razmotre saradnju sa ovom agencijom, jer će interes i korist sigurno biti obostrana.

Još jedan portal sa kojim smo započeli saradnju jeste go2jahorina.com iz Slovenije, koji se takođe bavi izdavanjem smještaja na Jahorini. U razgovoru sa ljudima koji imaju saradnju sa njima mogli smo čuti da je zahvaljujući ovom portalu Jahorinu vidjelo na hiljade turista iz Slovenije. Ovom prilikom bi se zahvalio gospodinu Matijaž, vlasniku portala, jer ne samo da je imao razumjevanja za našu saradnju, nego nam je poklonio i stream njihove Web kamere na Jahorini, koji je jako kvalitetan. Saradnja Palelive i go2jahorina.com se neće zaustaviti samo na web portalu, weć smo razmatrali i neke ozbiljne planove za budućnost.

Statistika

Kao što možete da vidite posjete na Palelive portali su se povećale. Ne žalimo da duvamo broj posjeta, jer od toga nemamo ništa. Naš cilj je da posjetioci Palelive portala imaju razlog zbog kojeg dolaze na naš portal. Ništa nam ne znače posjete koje su slučajne. Broj posjeta se povećao i iz razloga što nas pojedini web pretraživači sve više uzimaju ozbiljno, pa se sadržaj sa našeg sajta nalazi u samom vrhu različitih pratraga.

Razmišljali smo o dodatnom reklamiranju web portala u našem gradu, ali mislimo da svrha ne bih bila velika, jer za Palelive već svi znaju. Sa područja I. Sarajeva nas sedmično posjeti oko 1000 različitih IP adresa, odnosno računara. Mislimo da je oko 80 % sa Pala. Prema procjenama, u prosjeku nas dnevno posjeti preko 100 računara sa Pala. Mislimo da će te posjete imati tendenciju rasta kako Paljani sve više budu uvodili brže internet konekcije, ali ne treba očekivati hiljade i hiljade posjeta u gradu koji ima 30 000 stanovnika, to je nerealno.

Iz tog razloga smo se odlučili na širenje prema posjetiocima koji se interesuju za naš grad iz okruženja. Veliki dio posjeta nam dolazi iz naše dijaspore. Veliki dio posjeta nam dolazi i od nepoznatih posjetilaca koji u google kucaju ime našeg grada.

Palelive je do sada vidjelo preko 17 000 računara, što nam govori da je portal moglo vidjeti bar duplo više ljudi. Zabilježili smo oko 37 000 posjeta i u prosjeku imamo 30 % novih posjetilaca na sajtu. Na portalu su stranice pregledane preko 1 290 467 puta. Dok je 5 213 843 puta kliknuto na sajtu. 

Banner našeg sponzora Foto Vasić je pregledan preko 150 000 puta. Sajt je do sada napravio protok od gotovo 50 GB za ova četiri i pol mjeseca. Korisnici se na sajtu zadržavaju u prosjeku 7 minuta, i u prosjeku pregledaju po 4 stranice.

Značaj

Ono što posebno znači i nama, a i gradu jeste promocija grada turistima koji dolaze na Jahorinu. Iz tog razloga smo saradnju ostvarili sa portalima koji predstavljaju Jahorinu u Sloveniji i Srbiji. Na našem portalu turisti se mogu informisati o turističkoj ponudi, važnijim telefonima, izgledu grada. Vidimo interes u reklamiranju npr. tržnih centara na Palama. Jer saznanjem da na Palama mogu „odraditi“ šoping turisti će se sigurno spustiti na nekoliko sati. Tu je i ponuda vezana za noćni život, koja će za dan-dva oživjeti na portalu.

Ovo je samo mali dio onoga što portal donosi. Prednosti i mogućnosti su velike i očigledne. Palelive se potpuno otvara za saradnju, jer korist od ovog projekta mogu imati svi. Iz čitave priče Palelive izvlači neku malu naknadu za reklamiranje usluga i to je izgleda jedini način za finansiranje ovog portala. Nadamo se da će razumjevanja biti sve više, jer internet polako premašuje sve druge medije.

Projekti

Palelive tim je do sada odradio nekoliko web portala, a poslednji je novi sajt Pokreta za naš grad, koji možete vidjeti na adresi www.pokretzanasgrad-pale.org.

U budućnosti imamo dosta planova, no njih ne bih puno otkrivao. 

Trenutno su pregovori sa jednom velikom ekipom oko dovođenja prvi put na Pale DJ-a evropskog kalibra. To je vrhunac saradnje koju smo planirali, a o svemu će te biti obavješteni.

U budućnosti planiramo jedan veliki projekat, na kome počinjemo raditi od sledeće sedmice. Odaću vam jednu tajnu, a to je da će to biti jedan novi sajt koji će imati realnu šansu da postane najveća web komuna u Evropi vezana za svoju namjenu. Projekat će biti realizovan na nekoliko jezika, a trenutno traju dogovori sa administratorima velikih portala u Srbiji, kao što su burek.co.yu i domaci.de o njihovom ulasku u projekat, kao i o ulasku velikih sponzora portala. Projekat je tajna, ali ćemo gledati da na dan objavljivanja napravimo veliku medijsku promociju.

SV – Palelive.com

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare