Otvorena međunarodna naučna konferencija “Kometa 2018”

0

JAHORINA – Na Jahorini je danas otvorena Četvrta međunarodna konferencija “Primijenjene tehnologije u mašinskom inženjerstvu – KOMETA 2018”, koja je okupila 277 učesnika iz 13 zemalja, a čiji je osnovni cilj povećanje konkurentnosti privrede u regionu.

Kroz plenarna predavanja i okrugle stolove biće izloženo 112 radova, a jedan od ciljeva konferencije jeste da okupi eminentne domaće i svjetske stručnjake iz oblasti istraživanja i primjene novih tehnologija i razvoja mašinskih sistema.

Dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milija Kraišnik rekao je novinarima da su svi u organizacionom odboru i na Mašinskom fakultetu ponosni što je ova konferencija iznjedrila rekordan broj radova i učesnika, jer je na taj način postavljen novi nivo konferencije.

On je istakao da su neke od tema konferencije – proizvodne tehnologije i savremeni materijali, primijenjena mehanika i mehatronika, mašinske konstrukcije, simulacije i modeliranje, energetika i termotehnika i druge.

Kraišnik kaže da će se rad konferencije odvijati u šest sesija, uključujući i studentsku sekciju i dva okrugla stola o aktuelnim temama konferencije.

Prema njegovim riječima, ono što je uticalo na rekordan odziv učesnika jeste kategorizacija konferencije koju je Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske u maju kategorisalo kao Međunarodnu konferenciju prve kategorije.

Profesor na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu Dragiša Vilotić rekao je da će se na konferenciji predstaviti sa svojim radom, te da želi da pokaže rezultate istraživanja svoje labaratorije – laboratorije za tehnologije plastičnog deformisanja.

“Osim mene, tu su i ostale kolege, studenti, profesori, asistenti koji će predstaviti svoje rezultate istraživanja. Ovo je značajna konferencija na kojoj treba uzeti učešće i predstaviti svoju instituciju, svoje rezultate i naravno doprinijeti radu Konferencije”, naglasio je Vilotić.

Vilotić smatra da su konferencije ovoga tipa dragocjene, jer mladi koji tek stasavaju u naučna znanja, mogu da vide i prate kako se istražuje, te kako se rezultati objavljuju i plasiraju u javnost.

On je naveo da novosadski Fakultet tehničkih nauka ima odličnu saradnju sa Mašinskim fakultetom Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koja je na obostranu korist, jer zajednički istražuju, rade određene projekte i istraživanja vezana za privredu.

Konferencija “KOMETA 2018” /Conference on Mechanical Engineering Technologies and Application/ trajaće do petka, 30. novembra, a plenarna predavanja održaće ugledni profesori sa univerziteta iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Crne Gore, Mađarske i Portugalije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments