Sutra otvaranje izložbe “Sjećanja” princa Mihaila od Jugoslavije

0
Andrićgrad - Višegrad

ANDRIĆGRAD – U Galeriji “Lubarda” u Andrićgradu sutra će biti otvorena izložba fotografija pod nazivom “Sjećanja”, autora princa Mihaila od Jugoslavije, a pod pokroviteljstvom Opere i teatra Madlenianum.

Izložbu će u 19.00 časova otovoriti direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica.

Izbor iz opusa prinčevih autorskih fotografija, pored publike u Ženevi, Monaku i Beogradu, narednih mjesec dana, do 30. decembra, imaće priliku da vidi višegradska publika i svi posjetioci Andrićgrada.

Mihailo od Jugoslavije, rođen 1958. godine, unuk je posljednjeg kralja Italije i posljednjeg regenta Jugoslavije. Odrastao je i studirao u Francuskoj, Švajcarskoj, Engleskoj i NJemačkoj.

Živio je u Brazilu, Meksiku, zatim u Palm Biču na Floridi i u NJujorku. Živeći kao stalni putnik i gajeći strast prema umjetnosti, razvio je snažan osjećaj opservacije.

Odrastao blizu Pariza, u okruženju svog djeda princa Pavla, ali i često boraveći u kući blizu Firence i putujući od Francuske, preko Italije do Portugalije i Švajcarske, princ Mihailo je upijao priče svojih predaka koji su bili protjerani iz svojih zemalja.

Privlači ga priroda, ali svojim fotografijama on donosi i predstave predmeta i situacija, pokazujući odličan osjećaj za red i logiku.

Fotografije princa Mihaila uvijek pokazuju mješavinu snažnog zapadnoevropskog racionalnog razmišljanja sa dodirom istočnoevropskog misticizma. Iza svake njegove fotografije stoji po jedna priča. Iako se možda čini umnim i konceptualnim, čak i sa kiselim dodirom humora, umjetnički rad Mihaila od Jugoslavije otkriva privatni i sofisticirani pogled na svijet.

NJegovo prirodno posmatranje života vidi se u izboru tema, svakodnevnim predmetima i proizvodima koje je napravio čovijek, kao i u živim bićima i samoj majci prirodi.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments