Otvorena Likovna kolonija „Beli vuk“ na Tvrdimićima

1

ISTOČNO NOVO SARAJEVO – Tradicionalna manifestacija „Principovi dani“ u Istočnom Novom Sarajevu počela je večeras otvaranjem Likovne kolonije „Beli vuk“ u prirodnom amfiteatru na Tvrdimićima, na kojoj će priliku da stvaraju nova djela imati šest umjetnika iz Srbije i Republike Srpske.

Na ovogodišnjoj, trećoj po redu, umjetničkoj koloniji učestvuju akademski slikari Dušan Nedov Prodana iz Žablja kod Novog Sada, Aleksandar Bujunović iz Šapca, Miloš Popović iz Istočnog Sarajeva, te grafički dizajner Srđan Salat, grafičar Stefan Savić i student treće godine grafičkog dizajna Boris Tomić, svi iz Istočnog Sarajeva.

Prodana je novinarima rekao da sa velikom radošću dolazi na ovu koloniju jer veoma voli ove krajeve i Republiku Srpsku.

„Predstavio sam se slikom velikog ruskog pisca Fjodora Mihailoviča Dostojevskog iznad kojeg se nalazi studeničko raspeće Isusovo. Pokušao sam da napravim neki spoj, pošto se Republika Srpska i Srbija prilično oslanjaju na Rusiju“, istakao je Prodana.

On je najavio da će početi da slika ratnog hirurga Miodraga Lazića.

Bujunović je rekao da je ambijent na Tvrdimića veoma inspirativan, te da narednih dana namjerava da naslika statuu „Belog vuka“, kao i portret neke značajne ličnosti sa ovih prostora.

Šef Kabineta načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo Dejan Romić rekao je da su prilikom organizacije „Principovih dana“ nastojali da osmisle program tako da ga može pratiti što veći broj građana.

Romić ističe da je pandemija virusa korona najviše pogodila sport i umjetnost, ali da je opštinska uprava Istočno Novo Sarajevo uspijevala da kulturne manifestacije i institucije kulture ni u jednom trenutku ne oskudijevaju sa finansijama.

On je najavio da će opštinska uprava u narednom periodu pokušavati da podrži i druge kulturne manifestacije koje se održavaju na području opštine Istočno Novo Sarajevo.

Govoreći o povezanosti umjetnika i Gavrila Principa, Romić je naglasio da su umjetnici ti koji se na svoj način bore da dočaraju nešto što žele, isto kao što se i Princip borio protiv nepravde.

„Svjedoci smo na koji način se tretira i prikazuje Gavrilo Princip i njegova istorijska uloga. Pokušavamo da pokažemo da je Gavrilo heroj, ne samo za Srbe, već i za sav narod koji živi na ovom području“, ukazao je Romić.

Sutra od 18.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo planirana je promocija zbirke pjesama „Istočnik“ Nevene Milosavljević, a u subotu, 26. juna, promocija knjige „Ničiji vojnici“ Željka Pantelića sa početkom u 18.00 časova.

U nedjelju, 27. juna, od 20.00 časova u okviru „Principovih dana“ biće izvedena monodrama „Pesnik za pesnika“ u produkciji „NASTeatra“, a riječ je o autorskom projektu Ivana Perkovića.

U ponedjeljak, 28. juna, u 10.00 časova biće položeno cvijeće na grob Gavrila Principa na groblju Sveti arhanđeli Georgije i Gavrilo u Sarajevu, dok je za 12.00 časova najavljeno polaganje cvijeća na spomenik Gavrilu Principu u Istočnom Novom Sarajevu.

Istog dana u 18.30 časova predviđeno je otvaranje izložbe „Izdavačka djelatnost Matične biblioteke Istočno Sarajevo: 1997-2021“.

U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo od 19.00 časova biće održana svečana akademija o 25 godina postojanja i rada Matične biblioteke.

U utorak, 29. juna, od 20.00 časova najavljen je koncert muzičkog sastava „Fenečki biseri“, a završenog dana manifestacije, 30. juna, biće održana Konferencija beba sa početkom u 18.00 časova na Trgu Srbije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Sve cestitke organizatorima kulturnih manifestacije, a posebno povodom organizovanja likovne kolonije.
Veliki pozdrav za Dusana Prodanu. Pravi dobrotvor i covek Velikog srca.