Otvorena izložba slika Petra Lubarde

0

ANDRIĆGRAD – Izložba slika Petra Lubarde otvorena je večeras u galeriji „Lubarda“ u Andrićevom institutu.Direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica rekao je da je galerija otvorena prije godinu dana i da je prva ideja bila da nosi naziv „Lubarda“.

„Ideja je bila da se među velikane, koji su stigli u najmlađi evropski grad, prizove najveći među svim slikarima, a Lubarda za mene predstavlja našeg najboljeg slikara“, objasnio je Kusturica.

On je istakao da galerija danas ima najznačajniju premijeru svojih slika, a to je izložba Lubardinih slika.

„Srećan sam što u galeriji dobijamo najljepše slike koje smo sanjali i da svi mogu uživati u onome što predstavlja sam vrh naše umjetnosti“, kaže Kusturica.

Akademik Matija Bećković rekao je da je Petar Lubarda u slikarstvu ono što je NJegoš u poeziji.

Prema njegovim riječima, Lubarda je najkrupnije ime srpskog slikarstva i da je bilo sreće bio bi svjetsko ime.

„Ono što je na kraju njegovog života bilo – to je rušenje kapele Lovćen, i on je tada naslikao svoju slavnu sliku `sumrak Lovćena`“, rekao je Bećković.

On je pojasnio da Petar znači kamen, a Lubarda top, te da je on bio kameni top.

Đina Lazar, sestričina Petra Lubarde, rekla je, otvarajući izložbu, da je jedan od projekata Fondacije „Petar Lubarda“ rad sa učenicima srednjih škola, koji je postao tradicionalan, te da se svake godine uključuju nove škole i da se Lubarda približava novim generacijama.

„Andrićgrad je najlepši dokaz stremljenju, ovo je oaza kulture, koja je podignuta u čast i poštovanje velikanima, a ove vrednosti koje su nam podarili treba da ostanu večno prisutne društvu i da se njihove poruke prenose dalje“, navela je Đina.

Ona je istakla da bi svi trebalo da ponesu jedno sjećanje o čovjeku koji je svojom ogromnom energijom ostavio oslikanu istoriju, bitke i borbe, životinja i ljudi, da bi stvorili bolju budućnost.

Izložbi su prisustvovali predstavnici Fondacije „Petar Lubarda“ iz Herceg Novog i predstavnici kuće „Legata“ iz Beograda.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare