Otvorena izložba slika i mozaika Bisenije Tereščenko

0

ANDRIĆGRAD – Direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica danas je, u okviru Festivala “Kustendorf”, otvorio u Andrićgradu izložbu slika i mozaika Bisenije Tereščenko.
Kusturica je izrazio zadovoljstvo što je u Galeriji “Petar Lubarda” u Andrićevom inistitutu priređena izložba radova Tereščenkove, koja je danas jedna od najboljih evropskih umjetnica u tehnikama kojim se bavi, te joj zahvalio na svemu što je do sada uradila za Andrićgrad.

On je napomenuo da je ono što se u filmskoj dramaturgiji zvalo mozaična struktura je na potpuno drugoj strani od perfekcije u kojoj čovjek učestvuje pasivno, te naglasio da su najbolji filmovi u istoriji evropske kinematografije imali upravo takvu strukturu.

“To znači da nemaju narativnu strukturu, koju danas gledamo na televiziji, odnosno onu koja je sedamdesetih i osamdesetih rađena na filmu”, naglasio je Kusturica.

Kusturica je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je Andrićgrad dobio te stilove i, između ostalog, možda najljepši ukras – portrete mladobosanaca, koje je autorka napravila.

Tereščenkova je rekla da izlaže umjetnička djela, koje je radila za svoju dušu i koja su izrasla iz njene dublje inspiracije, unutrašnjeg života i razmišljanja.

“Nešto je tematski kao ciklus bajki na temu Vukovih bajki i zbirke Vukovih pripovjedaka, zatim tema grožđa i vina. Ciklus predstavlja četiri, pet radova, a ovog puta sam izložila i slike na koje sam veoma ponosna, da bih istakla da je mozaik slikarska tehnika”, navela je Tereščenkova.

Ona je rekla da su na ovoj izložbi premijerno predstavljena dva rada, od kojih je jedan nastao u saradnji sa LJubomirom Lackovićem, koji je počasni gost izložbe.

“Dugo sam maštala o saradnji sa LJubom Lackovićem, kako bi on opremio na umjetnički način jedan moj mozaik, tako da je mozaik bio moja kreacija, a njegova je finalna obrada koja je donijela čudesan rezultat”, dodala je ona.

Prema njenim riječima, drugo djelo, inspirisano Leonardovom i Mikelanđelovom bitkom, Lacković je uklopio sa kosovskom bitkom.

Akademski vajar LJubomir Lacković rekao je da je Bisenija Tereščenko težila da naprave zajedničku izložbu.

“Moj rad predstavlja blaženopočivšeg patrijarha srpskog Pavla. Bilo bi poželjno da se uradi u velikoj razmjeri, a kroz šupljikave krstove, kada sunce prođe kroz njih, patrijarh bi isijavao”, naveo je Lacković.

Akademski slikar Jasna Opavski rekla je da je sa Bisenijom Tereščenko radila zajedno u Andrićgradu na oslikavanju restorana “Zlatna moruna”.

“Bisenijina dela su autentična i iskrena i nikome se ne dodvoravaju. Ona ide svojim tokovima, a ne tokovima mejnstrim savremene umetnosti. Ona neguje vizuelno, čulno, emotivno, tradicionalno u svojim mozaicima”, dodala je Opavski.

Bisenija Tereščenko je diplomirani slikar i magistar mozaika. Umjetnica je posjetiocima Andrićgrada poznata kao autor mozaika na bioskopu “Doli Bel”.

Izložba će biti otvorena mjesec dana.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments